NRK Meny
Normal

Sukkerinntaket halvert

Ettåringenes kosthold har endret seg dramatisk på få år.

Barnemat
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Sunnere småtasser

De minste barna får sunnere mat, viser resultater fra Helsedirektoratets spedkost-undersøkelse. Hovedtrenden er at barna får mer frukt og grønt og mindre sukker. Sukkerinntaket er halvert på få år.

Innholdet i ferdigmat for barn har endret seg i samme retning. Sukkerinnholdet er redusert eller fjernet, og ofte erstattet av tørket frukt.

Slik får du barna til å spise sunt

- Sukkerforbud gir sukkerhunger

Effekten av sukker

De senere årene har det vært et sterkt fokus på negative helseeffekter av sukker:

  • Sukker er bare ren energi. Ved for stort inntak, blir det ikke "plass til" annen, sunn mat i kostholdet
  • Fedme
  • Diabetes
  • Karies (hull i tennene)
  • Risiko for hjerte- og karsykdommer

Anbefalt grense for sukker i kosten er 10 prosent av energiinntaket. For en ettåring tilsvarer dette omtrent 30 gram sukker per dag.

Vil ha høye avgifter på sukker

Feter du opp naboens barn?

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.