NRK Meny
Normal

Minst 100 skritt i minuttet

Går du for å bedre helsa? Da holder det ikke å slentre rundt.

Stavgang (Illustrasjonsfoto)
Foto: colourbox.no

Mange bruker en skritteller for å holde oversikt over hvor mye de går i løpet av en dag.

Men antallet skritt sier ikke noe om hvor intensivt man går, og nå mener amerikanske forskere at man må holde et visst tempo for at hjertefrekvensen skal øke og dermed gi en helseeffekt.

En ny studie viser at 100 skritt i minuttet er det minste man bør gå for å oppnå en moderat treningseffekt. Studien er publisert i American Journal of Preventive Medicine.

Forskerne anbefaler voksne minst 30 minutter med moderat aktivitet fem ganger i uka. Om man mosjonerer en halv time i ett strekk, betyr det at man må gå minst 3 000 skritt per økt.

Les også
Alt du bør vite om skrittellere

10 minutter er nok

Forskerne understreker imidlertid at det er like effektivt om man for eksempel deler opp økten i tre 10-minutters intervaller spredt utover dagen.

– Siden man oppnår en helseeffekt etter kun 10 minutters aktivitet, kan det være lurt å prøve å gå 1000 skritt på 10 minutter, før man begynner med halvtimes økter og 3000 skritt, sier Dr. Simon J. Marchall ved San Diego State University.

Resultatet er basert på tester av 97 friske voksne med en gjennomsnittsalder på 32 år. Mennene måtte gå mellom 92 og 102 skritt i minuttet for å oppnå et intensitetsnivå som påvirket hjertefrekvensen, mens kvinnene måtte gå mellom 91 og 115 skritt.

Her er ditt aktivitetsnivå:

Aktivitetsnivå for skritteller

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.