Mer narkolepsi også hos uvaksinerte

Økningen i antallet som får søvnsykdommen narkolepsi startet før vaksineringen mot svineinfluensa, viser ferske tall fra Sverige.

Vaksine mot svineinfluensa

Helsemyndighetene undersøker for tiden en mulig sammenheng mellom narkolepsi og vaksinen mot svineinfluensa.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Etter en kraftig økning i rapporterte tilfeller av søvnsykdommen narkolepsi i Sverige og Finland, blir det nå undersøkt om det kan være en mulig sammenheng mellom sykdommen og vaksinen mot svineinfluensa.

Nå viser ny statistikk fra den svenske Socialstyrelsen at en slik sammenheng kan være tvilsom.

Den bekrefter økningen, men økningen begynte før vaksineringen og gjelder også personer som ikke er vaksinert, skriver Läkartidningen .

Flere tilfeller i 2009

Mellom 2003 og 2008 har i gjennomsnitt 45 personer fått diagnosen narkolepsi i Sverige hvert år.

Ferske tall viser en kraftig økning i 2009, med 73 registrerte tilfeller.

Økningen var størst i andre og tredje kvartal, altså før massevaksineringen kom igang.

- Det er selvsagt likevel mulig at det er en sammenheng med vaksinen, men man må være ekstremt forsiktig med å koble sammen to hendelser, sier statistikeren Anders Jacobsson ved Socialstyrelsen til Dagens Nyheter.

Ikke bare vaksinerte

Ifølge Socialstyrelsen får rundt 100 personer diagnosen narkolepsi i Sverige hvert år. De fleste er i alderen 20-40 år.

I Stockholm har seks barn fått diagnosen i år. Fire har fått vaksinen, to har ikke fått den.

Av de ti tilfellene som gjelder voksne, er halvparten uvaksinerte.

I Norge er det så langt meldt inn åtte tilfeller av narkolepsi etter vaksinering mot svineinfluensa. Seks av disse er under 18 år.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.