Hopp til innhold

Flere med narkolepsi i Norge etter svineinfluensavaksine

Legemiddelverket har fått inn rapporter om fire tilfeller av søvnsykdommen narkolepsi i Norge etter svineinfluensavaksine. Vaksineringen er stoppet i Finland, og i dag startet en granskning av alle tilfeller i Europa.

Svineinfluensa
Foto: George Frey/Getty Images / Scanpix/AFP

Unormalt mange barn i Sverige og Finland har fått diagnosen narkolepsi i det siste. Alle har fått symptomene etter at de ble vaksinert mot svineinfluensa i fjor høst.

Les også: Holdt narkolepsi-mistanke hemmelig

I Finland valgte helsemyndighetene å stoppe vaksineprogrammet mot svineinfluensa, og det ble satt i gang gjennomganger både i Sverige og Norge.

I dag kan Statens Legemiddelverk melde at de har fått inn totalt fire meldinger om narkolepsi etter vaksineringen i Norge.

Blant de innrapporterte tilfellene skal det være en jente på 11 år og en mann på 35 som har utviklet sykdommen narkolepsi. Totalt kommer tre av fire rapporter om sykdommen fra helsepersonell, den siste meldingen kom fra pårørende til Legemiddelverket.

Nå vil det europeiske legemiddeltilkontoret (EMA) samordnet granske alle tilfellene av narkolepsi i Europa.

Les også: WHO-eksperter mottok lege-penger

Gransker sammenheng med vaksine

Det europeiske legemiddeltilkontoret (EMA) vil se på en mulig sammenheng mellom tilfellene av søvnsykdommen og vaksineprogrammet mot svineinfluensa. At det gjøres en grundig gjennomgang er noe de norske legemiddelmyndighetene støtter.

Steinar Madsen, hjertespesialist

Avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk kan opplyse om flere nye tilfeller av narkolepsi i Norge som kan knyttes til svineinfluensavaksinen.

Foto: NRK

Likevel vil ikke det norske legemiddelverket stoppe vaksineprogrammet her i landet slik de har gjort i Finland.

– Vi har ønsket en grundig gjennomgang av tilfellene. Dette påvirker ikke noen formelle vurderinger rundt vaksineprogrammet, og per nå foregår det ingen vaksinering med Pandremix i Norge, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i en pressemelding fra Statens legemiddelverk.

Les også: 20 søvnsyke etter vaksine i Sverige

Selv om narkolepsi-tilfellene har en tidsmessig tilknytning til bruken av vaksinen Pandemrix, er det fremdeles ikke kjent om vaksinen har forårsaket sykdommen, ifølge EMA. De gjør går nå grundig gjennom alle tilfellene, og ser det i sammenheng med den normale forekomsten av narkolepsi i befolkningen.

Det norske legemiddelverket oppfordrer leger og helsevesenet være spesielt oppmerksomme i forhold til barn som kan ha narkolepsi.

– Vi ber leger være spesielt oppmerksomme på mulige tilfeller av narkolepsi hos barn, og alle tilfeller som oppstår hos barn etter vaksinering med Pandemrix må meldes til Folkehelseinstituttet, opplyser Madsen.

Tar lang tid å stille diagnosen

Narkolepsi er en sjelden diagnose. Det finnes ikke noe register, men man antar at det finnes mellom 1000 og 1200 personer med denne søvnsykdommen i Norge.

Fordi sykdommen er så sjelden, og på grunn av lang ventetid for utredning, tar det lang tid før pasientene får en riktig diagnose - for mange tar det flere år.

Margaret Ramberg var i mange år leder for Foreningen for søvnsykdommer, og er opptatt av at barn må få tidligere diagnose, slik at de raskere lærer seg å leve med sykdommen.

– Man skal være spesielt oppmerksomme på barn som sovner i sammenhenger hvor barn ikke pleier å sovne. De kan for eksempel være midt i en lek eller i bursdagsselskap, har hun uttalt til NRK tidligere.

AKTUELT NÅ