Hopp til innhold

Matpapir kan inneholde giftig stoff

Miljøgiften PFOA er forbudt i matvarer og klær, men likevel tillatt i matemballasje.

Gutt med lyst hår spiser matpakke

Emil (8) spiser matpakke hver ukedag, uten å vite at matpapiret inneholder fluorstoffer.

Foto: Elisabet Høye / NRK

Klima- og miljødepartementet innførte i 2014 et nasjonalt forbud mot å bruke fluorstoffet PFOA i de aller fleste forbrukerprodukter, som i klær, sko, skismøring og tepper.

Forbudet gjelder imidlertid ikke matemballasje og matkontaktmateriale.

Lovverket om matemballasje forvaltes av Mattilsynet.

Forbrukerinspektørenes nye test viste at 10 av 30 typer matemballasje inneholder fluorerte stoffer.

To av matpapirene inneholdt også miljøgiften PFOA, derfor er matboks ofte et tryggere valg enn matpapir.

Velger du Svanemerket matpapir, er det også trygt for maten din.

Foreslår europeisk forbud

Bakgrunnen for forbudet er at miljømyndighetene ønsker å beskytte både mennesker og miljø, mot det de betegner som ett av de verste stoffene.

Norge og Tyskland har nå foreslått et mer omfattende forbud mot PFOA, som skal gjelde i hele EU.

Forslaget er på høring.

Marit Kjeldby

Marit Kjeldby

Foto: John Petter Reinertsen
Atle Wold, Mattilsynet

Det viktige for oss er at fluorstoffene ikke går over i maten, sier Atle Wold.

Foto: Mattilsynet

Forbudet er et viktig tiltak for å stanse utslippene av et stoff vi vet har alvorlige helse- og miljøskadelige effekter, sier Marit Kjeldby, avdelingsdirektør, miljøgiftavdelingen i Miljødirektoratet.

Trygt i emballasje

Mattilsynet ser så langt ingen grunn til å forby PFOA i matemballasje.

De henviser til en stor undersøkelse utført av Vitenskapskomiteen i Europa (EFSA) i 2012, som konkluderte med at fluorerte stoffer i matemballasje ikke har noen betydning for mattrygghet og folkehelsen.

– Det viktige for oss er at fluorstoffene ikke går over i maten. Selv om fluorerte stoffer har en miljøskadelig effekt, viser beregningsstudier at fluorstoffene i matemballasje ikke utgjør noen helsefare, sier Atle Wold, seksjonssjef i Mattilsynet.

Ønsker dansk forbud

Fødevareministeriet i Danmark har en helt annen vurdering av fluorstoffer.

Fødevareminister Dan Jørgensen uttalte i et intervju med det danske Forbrukerprogrammet Kontant at han ønsker et forbud mot all bruk av fluorerte stoffer i matemballasje i Danmark, på bakgrunn av «forsiktighetsprinsippet».

Mattilsynet vil i 2015 gjøre egne analyser av emballasjer fra det norske markedet, og se om fluorstoffene smitter over fra emballasjen til maten. Det er ikke lov å bruke et stoffer i matemballasje som innebærer helserisiko.

– Før vi detaljforbyr et stoff er det avgjørende og først se om produsentene tar sitt ansvar alvorlig, understreker Wold.

NRK anbefaler

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)