Hopp til innhold

Marte har smertefulle byller i underlivet

Marte Lunden (24) levde med intense smerter i ti år før hun turte å oppsøke lege. – Mange lider i det stille i årevis, sier overlege.

Marte Lunden

SMERTEFULLT: – Jeg kunne skrike av smerte, men skjulte det for alle andre, sier Marte Lunden.

Foto: ANDERS LEINES / NRK

Det begynte med at Marte oppdaget en kviselignende liten klump i lysken i 15-årsalderen.

Den var vond så jeg stakk hull på den. Da rant det ut en gul væske som luktet helt forferdelig. Det var skikkelig ekkelt og flaut, forteller 24-åringen.

Hun trodde først det var urenheter i huden, så hun vasket seg mye. Men det kom flere klumper, som utviklet seg til byller.

Det kjentes ut som om noen stakk en kniv i lysken på meg, så smertefullt var det, beskriver Marte.

Marte Lunden

SKJULE: Marte Lunden brukte mye energi på å skjule sykdommen.

Foto: ANDERS LEINES / NRK

Veldig pinlig

– De væskefylte byllene kunne sprekke av seg selv, og jeg måtte alltid ha med klesskift. Jeg var så redd for at noen skulle oppdage det, sier Marte.

Det var også for pinlig å kontakte lege. Det gjorde at hun tiet om sykdommen i ti år før hun fikk hjelp.

– Da hadde den største byllen blitt ti centimeter lang og to centimeter bred. Det var gått så langt at kirurgisk inngrep var eneste løsning, forteller 24-åringen.

Kort tid etter operasjonen fikk hun diagnosen hidrosadenitt.

Slik kan det se ut når man har sykdommen hidrosadenitt

UTBRUDD: Dette er ikke Martes byller, men viser hvordan et moderat utbrudd under brystet kan se ut.

Illustrasjon: Psoriasis- og eksemforbundet

En alvorlig hudsykdom

– Hidrosadenitt er en av de mest alvorlige kroniske hudsykdommene vi har, sier Inger Marie Skoie, overlege på hudavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus.

Hidrosadenitt er en betennelse i hårsekkene der det finnes svettekjertler som produserer duft. Det kan utvikle seg til så smertefulle og illeluktende byller at det blir invalidiserende for mange.

– Utbruddene kommer ofte i armhulene, lysken, underlivet og under brystene. Har du minst to utbrudd i løpet av et halvt år, er sjansen stor for at du har sykdommen, sier Skoie.

Ifølge Skoie skyldes betennelsen sannsynligvis en medfødt forstyrrelse i immunsystemet, og går ofte i arv.

Rask behandling er viktig

– Omtrent 50.000 nordmenn har sykdommen hidrosadenitt. Mange lider i det stille i årevis, fordi byllene kommer på intime steder, sier Kåre Steinar Tveit, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssjukehus.

Han oppfordrer folk til å ta kontakt med lege og komme raskt i gang med behandling for å begrense og lindre sykdommen.

Marte Lunden

ÅPEN: – Det er mye lettere å leve med sykdommen etter at jeg til slutt valgte å være åpen om den, sier Marte Lunden.

Foto: ANDERS LEINES / NRK

– Det er vanlig å bruke immundempende medisiner, Co₂-laser som brenner bort byllene, og i enkelte tilfeller kirurgi, sier seksjonsoverlegen.

Byllene kan likevel komme tilbake.

Marte har operert bort tre store byller.

– Det var fantastisk å være uten smerter i noen måneder, men byllene har dessverre kommet tilbake. Det viktigste for meg nå, er å skape åpenhet om sykdommen og forhåpentligvis bidra til at folk oppsøker hjelp på et tidlig tidspunkt, avslutter hun.

Se Marte i programmet «Hva feiler det deg?»:

Hva feiler det deg hvis du plutselig kjøper en hund uten å ha penger til det, og hva kan være galt hvis du får store, verkende byller?

Hva feiler det deg hvis du plutselig kjøper en hund uten å ha penger til det, og hva kan være galt hvis du får store, verkende byller?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)