Hopp til innhold

Er det farlig å glemme å sette mobilen i flymodus?

Piloter opplever at mobilstøy kan forstyrre kommunikasjonen med flytårnet. Det sier Luftfartstilsynet. NRK og Faktisk.no har sjekket konsekvensen av å droppe å sette mobilen i flymodus.

Christian Strand (t.v.) nekter å sette mobilen i flymodus, mens Marit Evertsen Grimstad og Pia Rivelsrud alltid gjør som flyvertinnen sier.

Se Forbrukerinspektørene på NRK TV

De fleste av oss har nok gjort det: Å finne ut, - høyt oppe i skyene, - at du glemte å sette mobilen i flymodus. Og nettopp fordi så mange glemmer det, er det lett å tro at det heller ikke gjør noe. Ingen har hørt om at et fly har styrtet fordi noen glemte flymodusen. Og de har rett. Det finnes ingen bevis på at elektronisk utstyr har påvirket utstyret slik at det har ført til ulykker.

Ståle Rosland i Luftfartstilsynet

Mobilen din kan forstyrre pilotene under avgang og landing, så for sikkerhets skyld skal du alltid sette den i flymodus, sier Ståle Rosland i Luftfartstilsynet.

Foto: Torbjørn Morvik / NRK

Men likevel skal du alltid sette mobilen i flymodus når du blir bedt om det.

– Mange piloter opplever at mobilstøy slår inn på hodetelefonene og forstyrrer kommunikasjonen med flytårnet”, sier flyoperativ inspektør Ståle Rosland i Luftfartstilsynet.

– I verste fall kan det gjøre at pilotene ikke oppfatter det som sies fra flytårnet eller at de får misvisende informasjon, og da kan det bære galt av sted. Så moralen er: Hør på flyvertinnen og sett mobilen i flymodus, sier Rosland.

Fra før har vi faktasjekket følgende påstander:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)