NRK Meny
Normal

Lite C-vitamin kan skade fosteret

Gravide som får for lite C-vitamin, risikerer at barnet får mentale skader.

Gravid med appelsinbåt
Foto: Sinar 2

Danske forskere har funnet en sammenheng mellom nevrologiske skader og mangel på c-vitamin hos nyfødte marsvin, skriver DR.dk .

- Det samme kan være tilfelle hos mennesker. I likhet med marsvin er vi avhengige av C-vitamin i kosten, sier forskergruppens leder professor Jens Lykkesfeldt.

Kroppens høyeste konsentrasjon av C-vitamin finnes i hjernens nerveceller.

Viktig for hjernens utvikling

- Vi har lenge ment at et lavt inntak av vitamin C under graviditet og amming fratar fosterets hjerne dets viktigste antioksidant, på det tidspunkt hvor det er mest bruk for det. Men først nå kan vi påvise at dette skader hjernens utvikling, sier Lykkesfeldt til DR.

Forskerne antar at vitaminmangelen fører til blant annet innlæringsproblemer hos barn.

- Det er ikke til å tåle, når det ville vært så lett å løse med en vitaminpille til gravide og nybakte mødre, sier Lykkesfeldt.

I andre deler av verden lider svært mange av C-vitaminmangel. I land som Brasil og Mexico får så mange som 30-40 prosent av de gravide for lite C-vitamin.

Tilsvarende tall for Danmark og Norge finnes ikke, men forskerne anslår at antallet spedbarn med C-vitaminmangel ligger på mellom 5 og 10 prosent.

Gode kilder for C-vitamin: Appelsiner og andre sitrusfrukter, paprika, tomat, kål, brokkoli, blomkål, kiwi, melon, jordbær og andre bær.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.