Graviditet og alkohol

Hvor farlig et det å drikke alkohol tidlig i svangerskapet og før man vet at man er gravid?

Alkoholmerking

Spørsmål

Jeg kommer selvsagt til å kutte ut alkohol når jeg blir gravid, men hva hvis jeg blir gravid «ved et uhell» og fortsetter studentlivet med øldrikking fram til jeg oppdager at jeg er gravid?

Hvor farlig er det med alkohol under svangerskapet helt i begynnelsen, før man er klar over at man er gravid?

Svar fra Jørgen

Det er mange som opplever det du spør om, og jeg får ofte dette spørsmålet fra bekymrede vordende mødre.

De har vært på hyttetur eller i selskap, eller de er øldrikkende studenter som deg, som så plutselig finner ut at de er gravide.

Les også
Når blir jeg gravid?

Astrid Alvik, barnelege Dr. med. ved Universitetet i Oslo, sier det slik:

– Alkohol før man vet at man er gravid, kan dessverre også være skadelig for fosteret. Mer sjeldent eller beskjedent forbruk kan gi økt risiko for mindre heldig utvikling. Derfor er det lurt å være avholdende når man planlegger graviditet. Men dersom man oppdager graviditet og har drukket, så husk at «økt risiko for» er noe annet enn at alle får det.

Det som likevel er sikkert, er at langvarig eksponering innebærer en betydlig risiko for fosteret. Så regelen må være at i det man skjønner at man er gravid, så er det null alkohol og null tobakk.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.