Treffer termin med akupunktur

Fødselsforberedende akupunktur gjør at kvinner unngår å føde på overtid, det viser en ny undersøkelse fra Østfold.

Gravid
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Både gravide kvinner og jordmødre frykter overtid, fordi det kan føre til at fosteret dør i mors mage og til komplikasjoner under fødselen.

Nå har en ny undersøkelse fra Østfold vist at fødselsforberedende akupunktur kan føre til at kvinner føder til termin.

- Jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier Else Skilnand, jordmor og prosjektleder for undersøkelsen.

- Andre lignende undersøkelser fra utlandet har vist det samme resultatet, men det var viktig for oss å gjøre en norsk variant.

LES OGSÅ: - Ikke ta ultralyd for moro skyld

Setter nåler før termin

Fødselsforberedende akupunktur er behandling som gis til gravide kvinner de siste fire ukene av svangerskapet.

Undersøkelsen, som er den første av denne typen i Norge, ble foretatt gjennom den kommunale svangerskapskontrollen i kommunene i Østfold.

Den gikk over to år og hundre gravide kvinner fikk den fødselsforberedende akupunkturbehandlingen. De ble sammenlignet med hundre kvinner som ikke fikk denne behandlingen.

Blant de som ikke fikk behandlingen, kom halvparten av fødselene på overtid, mens i gruppen som fikk akupunktur fødte bare to av ti etter termin.

Får kortere fødsler

I tillegg til å unngå overtid, viser undersøkelsen at behandlingen gjør fødslene i gjennomsnitt to timer kortere, det blir brukt mindre kunstig igangsetting og kvinnene bruker mindre kunstig smertestillende under fødsler.

Jordmødre håper nå at kommuner ser behovet for fødselsforberedende akupunktur i svangerskapskontrollen.

– Mange jordmødre har allerede lært seg akupunktur, og det ville være synd om vi ikke kunne bruke denne kunnskapen til å gi de gravide en naturlig behandling fri for bivirkninger som gir så mange positive effekter, sier Skilnand.

LES OGSÅ: Vanlige spørsmål blant gravide

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.