Ber 40.000 teste seg for smitte

Amerikanske myndigheter frykter at tusenvis av mennesker kan ha blitt smittet av hepatitt og HIV ved en klinikk i Las Vegas.

Blodprøve tas

SAMME SPRØYTE: Klinikken har brukt samme sprøyte på flere pasienter, og utsatt tusenvis for smitterisiko (illlustrasjonsbilde).

Foto: NRK

Bekymringen har oppstått etter at det har brutt ut en rekke tilfeller av akutt hepatitt C i området.

Helsemyndighetene i den sørlige delen av delstaten Nevada holder nå på å varsle rundt 40.000 pasienter som fikk bedøvelse med sprøyter ved klinkikkens senter for endoskopi, indre medisinske undersøkelser.

Tidligere pasienter blir bedt om å kontakte lege for å teste seg for heptatitt C, hepatitt B og HIV.

Brukte sprøyter flere ganger

Meldingen som nå går ut til over 40.000 mulig smittede pasienter, er den største pasientvarslingen i amerikansk historie.

Pasientene kan ha blitt utsatt for smitte ved klinikken fra mars 2004 til januar i år.

Det var en rutineundersøkelse på senteret som tidlig i januar avslørte praksisen med å bruke samme sprøyte på flere pasienter.

Betennelse i leveren

- Hepatitt C er den verste av infeksjonene, sa doktor Mel Phol ved Las Vegas Recovery Center. Han fortaltepå en pressekonferanse om konsekvensene for minst seks personer som har fått viruset gjennom undersøkelser ved senteret for endoskopi, Endoscopy Center of Southern Nevada.

- Viruset infiserer folk, de får leverbetennelse. Det kan være Hepatitt A, B,C,D, og det er en rekke andre bokstaver i tillegg, sa doktor Pohl.

Offisielle helsemyndigheter anbefaler folk som blir bedt om å teste seg, også å teste seg for HIV-viruset.

SISTE NYTT

Siste nytt