Spørsmål
Hei. Som mange andre kvinner har jeg for lavt jernlager, og det ser ut som om jeg må spise jerntabletter daglig for å holde lagret på et akseptabelt nivå, noe jeg ikke egentlig liker å gjøre.
Jeg etterlyser derfor en liste over matvarer med stort jerninnhold slik at jeg kanskje kunne spise mer jernholdig mat og færre tabletter. Jeg er 53 år, ennå ikke i overgangsalderen.
Fedon svarer
Hei. Jeg regner med at din lege har undersøkt om det finnes en årsak til det lave jernlageret. Det kan skyldes kraftige og hyppige menstruasjoner, men også mange andre mer eller mindre alvorlige tilstander.
Man bør utelukke at det finnes spor av blod i urin eller avføring. Videre kan det være viktig å utelukke at du har problemer med å oppta jern, fordi da vil det hjelpe lite med tilskudd eller økt jerninnhold i maten.
Kjøtt og aprikoser
Forutsatt at du kan oppta jern normalt, kan en rekke jernholdige matvarer øke jernlageret. Den best opptakelige type jern finnes i rødt kjøtt og blodmat, som eksempelvis lever. Andre gode kilder for jern er aprikoser (både ferske og tørkede), mørkegrønne salatblad (eksempelvis spinat), hele gryn, bønner og erter.
Tilskudd av vitamin C
Det hjelper spesielt å kombinere plantebasert jernholdig mat med matvarer rik på vitamin C, eller ta vitamin C tilskudd sammen med maten. Vitamin C øker nemlig opptaket av jern. Kombinasjon av en liten mengde rødt kjøtt med store mengder vegetabilske jernkilder, øker jernopptaket fra disse dramatisk, for eksempel woket svinekjøtt eller oksekjøtt med ulike grønnsaker og bønner.
Ikke kaffe og te til mat
Å lage mat i jerngryte øker også jerninnholdet i maten. Hvis du drikker rødvin, te eller kaffe, husk å gjøre dette mellom måltider og ikke i forbindelse med måltider, fordi disse inneholder tanniner, som kan redusere jernopptaket med opp til 80 prosent. Hvis du tar jerntilskudd, ta det helst på tom mage for å øke opptaket, eller sammen med litt appelsinjuice.
Hilsen
Fedon Lindberg
Spesialist i indremedisin