Hopp til innhold

Kvinner sover dårlig etter fylla

Alkohol ødelegger nattesøvnen til kvinner i større grad enn den påvirker menn, viser ny forskning. - Ikke bruk alkohol som innsovingsmiddel, sier norsk forsker.

Snoring during sleep is loud and unpleasant

Mens mennene sover nesten like godt når de legger seg beruset, våkner kvinnene ofte flere ganger i løpet av natten.

Foto: Erwin Wodicka / Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Amerikanske forskere fra Michigan University i USA , har i en ny undersøkelse kommet frem til at mennenes nattesøvn blir nesten helt upåvirket selv etter inntak av større mengder alkohol, skriver FRI.dk.

Testet med sprit

93 menn og kvinner ble testet i et søvnlaboratorium over to kvelder.

Den ene kvelden drakk deltakerne bourbon eller vodka, helt til de ble beruset. Kvelden etter fikk de placebodrikkevarer, som bare inneholdt noen få dråper med alkohol.

Deltakerne sov åtte timer hver natt, og søvnforskerne overvåket søvnen deres begge nettene. Da de våknet fortalte deltakerne hvordan de hadde sovet samme natt.

Les også: Vi får ikke sove

Våkne i lengre perioder

Det viste seg at mennene stort sett sov like godt begge nettene – uavhengig av om de hadde gått til sengs edru eller beruset.

Kvinnene derimot, sov ikke like godt. Den natten de la seg beruset sov de 20 minutter mindre. I tillegg var de våkne i lengre perioder i løpet av natten.

J. Todd Arnedt, som har ledet forskningen, sier til CNN at han konkluderte likevel med at både mennene og kvinnene følte at de hadde sovet dårligere etter en kveld med alkohol.

Les også: Trøtt av vin - våken av kaffe?

Alkohol forsinker søvn

I følge de amerikanske forskerne har det lenge vært kjent at alkohol både kan forsinke og påvirke menneskers nattesøvn.

Grunnen til at det er nettopp kvinnene som sover dårligst, har de ikke noen sikker forklaring på.

Reidun Ursin, professor ved universitetet i Bergen (UiB), forteller at alkohol er et godt innsovingsmiddel, men at man likevel sover dårlig og mer urolig den siste delen av natten.

- Derfor blir det ikke anbefalt som innsovingsmiddel. Muskulaturen blir avslappet den første delen av natten når man har drukket alkohol. Men så blir den mer aktivert mot slutten av natten, forteller hun til NRK.no.

Hun viser til den etablerte «Saturday night-fenomenet», der mannen legger seg døddrukken på sengen med armen rett ut over sengekanten, og våkner helt bedøvet i armen enten neste morgen eller midt på natten.

- Det er en etablert sannhet at man sover godt i begynnelsen, men dårlig siste del av natten når man legger seg beruset, oppsummerer hun.

Den amerikanske undersøkelsen ble publisert i tidsskriftet «Alcoholism: Clinical & Experimental Research», og er sponset av National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism i USA.

Les også:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)