Kredittkort sikrer pengene ved en flykonkurs

Vil du fly med kriserammede SAS, bør du betale billetten med kredittkort. Da er du sikret å få igjen pengene hvis selskapet skulle gå konkurs.

SAS fly, passasjerer

De aller fleste kjøper flybillett med kredittkort på nettet, og er godt sikret ved en eventuell konkurs. Men det kan bli vanskelig å få refundert beløpet hvis man angrer.

Foto: Svein Morten Hagen / NRK

– Denne uka har vi fått melding fra reisebyråer og reisearrangører om at mange kunder velger å reise med SAS for å støtte selskapet, sier reiselivsdirektør Rolf Forsdahl i Virke.

Han mener det er tydelig at markedet ønsker at SAS skal overleve, selv om selskapet bekrefter en viss nedgang i omsetningen.

Rolf Forsdahl

– Markedet ønsker at SAS skal overleve, mener reiselivsdirektør Rolf Forsdahl.

Foto: Jean Christine Cena / NRK

– Selskapets store problem nå er å holde hjulene i gang og sikre likviditeten. Alle flyselskaper er avhengig av løpende billettsalg for å betale regninger. Kunder som flykter fra SAS i en slik situasjon bidrar til å forverre problemene, sier Forsdahl.

Ifølge ham er det grunn til å tro at flesteparten av dem som kjøper SAS-billett akkurat nå, skal reise i løpet av ganske kort tid. De opplever at risikoen er helt minimal i hvert fall de neste 14 dagene.

– Generelt kan man si at det er mye tryggere å kjøpe flybillett med avreise relativt kort tid etterpå, enn det er å kjøpe et halvt år i forveien.

– Det gjelder uansett hvilket selskap man reiser med, og handler ikke først og fremst om mulige konkurser. Mye kan endre seg i løpet av et halvt år, for eksempel avgangstider, sier Forsdahl.

Mange tusen reisende

Tusenvis av passasjerer har kjøpt SAS-billett til jul. Mange reiser utenlands på ferie, og enda flere skal fly hjem til jul.

Hvis den dramatiske situasjonen i SAS skulle ende med en konkurs før julefreden senker seg, får du refundert pengene hvis billetten er betalt med kredittkort.

Har du derimot kjøpt billetten med et betalingskort som trekker beløpet direkte fra bankkontoen, har du tapt pengene hvis kjøpet foregikk via en betalingsterminal eller med nettløsningen BankAxess.

– Men bruker man VISA-delen av kortet er man like trygg enten det er snakk om et debet- eller kredittkort, forteller daglig leder Torstein Lind-Isaksen i Visa Norge Bankgruppe.

Elise Korsvik

Prisen avgjør om du kan kansellere flybilletten, sier Elise Korsvik i Forbrukerrådet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
Refusjon

Men hva om man angrer billettkjøpet og vil ha tilbake pengene allerede nå for å være på den sikre siden?

Hos SAS er det bare mulig å få refundert billett og drivstofftillegg i de dyreste kategoriene Economy Flex og Economy Full Flex.

Selskapet refunderer ikke billetter i økonomiklassen når det har gått mer enn 24 timer fra bestillingen ble bekreftet.

– Vilkårene kan variere mellom de forskjellige selskapene, men kansellering er som oftest avhengig av typen billett, sier seniorrådgiver Elise Korsvik i Forbrukerrådet til NRK.no.

Reiseforsikring

– Mange tror at det er angrerett på alt man kjøper på nettet. Men angrerettloven gjelder ikke for flyreiser og reiser generelt, forteller Korsvik.

Angrerettsloven omfatter derimot annet salg på Internett, samt telefonsalg og gatesalg, samt salg på døra hjemme og på messer. Hvis du kjøper du noe over disk i en butikk, er det forbrukerkjøpsloven som sikrer rettighetene dine.

De fleste reiseforsikringene kan heller ikke hjelpe deg ved en eventuell flykonkurs.

– Reiseforsikringer har en klar begrensning når det gjelder å dekke utgifter i forbindelse med både konkurser, arbeidskonflikter, streik og lockout, forteller ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

– Dette handler om hva markedet er villig til å betale for en reiseforsikring, som i utgangspunkt skal hjelpe ved sykdom, skader og tyveri, sier hun til NRK.no.

Flyklagenemnda

Flyklagenemnda er ikke et egnet organ for å behandle en eventuell konkurs hos flyselskaper. Klager i en slik situasjon vil trolig bli avvist, sier nemndas leder, reiselivsdirektør Rolf Forsdahl.

– Nemnda skal løse tvister som flyselskapene må forholde seg til når passasjerer får medhold i sine klager. I en konkurs vil motparten være konkursboet, som juridisk forholder seg annerledes til dette kravet enn selskapene må, sier han.

SAS beroliger

SAS beroliger kunder med at flyselskapet regner med å være på vingene også mandag, dagen etter styremøtet der en løsning på pengeproblemene må være på plass.

Utsagnet kommer fra pressesjef Trine Kromann-Mikkelsen, skriver nettstedet Check-in.dk.

– Vi forventer å fly mandag. Vi har lagt fram en plan, og en avtale skal på plass søndag. Alle parter er klar over situasjonens alvor og vet at vi skal ha en avtale på plass, sier Kromann-Mikkelsen.

SAS-ledelsens mål er at fagforeningene innen søndag skal ha tatt stilling til spareplanen, som innebærer at selskapet skal kutte kostnader tilsvarende tre milliarder kroner og bedre likviditeten for et tilsvarende beløp, blant annet gjennom salg av Widerøe og SAS Ground Holdning.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)