Koke eller steke - hva er billigst?

Hvorvidt du koker eller steker maten har faktisk en hel del å si for strømregningen din. Her er tipsene som kan hjelpe deg med å spare på kjøkkenet.

Koke eller steke maten

Velger du enkleste løsning når det gjelder tilbereding, kan dette også kanskje bli den dyreste...

Koker vann

Det er mye billigere å koke maten enn å steke den.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Mikrobølgeovn

Det er mye billigere å bruke mikrobølgeovnen enn stekeovnen.

Foto: colourbox.com
Koteletter med kålsalat

Det er lurt å tine koteletten før du steker den. Da sparer du faktisk strøm.

Foto: NRK

Du kan spare mye på å velge riktige tilberedingsmetoder.

Kok maten

Tilbereder du maten din på kokeplaten eller i stedet for i stekeovnen kan du spare opp til 70 prosent på strømregningen.

Når mulig er det også bedre å bruke mikrobølgeovnen enn stekeovnen, i alle fall strømmessig - dette kan du faktisk spare opp mot 75 prosent på.

Må du bruke stekeovn er det lurt å steke alt på én gang. Alt som skal stekes på samme temperatur kan naturligvis stekes sammen. Stek poteter, kjøtt og dessertkaken i samme ovnen hvis du har plass.

Riktig kokekar

Men selv når du koker kan du sløse. Er pannen skjev eller bulkete risikerer du faktisk å bruke opp til 50 prosent mer strøm enn nødvendig. Kasserollen skal passe til platen. Eventuelt er det bedre med en for stor kasserolle enn en for liten.

Setter du en gryte på 16 cm på en 18 cm kokeplate - på høyeste trinn - bruker du faktisk 25 % mer strøm enn du må.

Les også: Så mye strøm brukte vi i 2010

Les også: - Urettferdig dyr strøm i Midt-Norge

Mindre vann

Koker du potetene, risen, eggene eller hva det måtte være i alt for mye vann? Slutt med det. For med mindre vann i kjelen sparer du også strøm.

Du kan for eksempel spare 30 prosent av strømutgiftene ved å koke potetene med lite vann.

Tin opp maten

Faktisk bør de fleste frosne matvarer tines opp innen de blir tilberedt. Steker du en kotelett, blir strømforbruket 50 prosent høyere dersom den ikke er tint før den puttes i panna.

Ikke skyll av

Det er en myte at du skal skylle av tallerkenen før du setter den i oppvaskmaskinen.

Moderne maskiner vasker rent, selv om du bare skraper maten av og ikke skyller den. Lukk heller døren helt inntil, så matrestene ikke tørker inn.

Se flere tips til sparing i hjemmet her.

(Kilde: Enova og Goenergi.dk)

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)