- Urettferdig dyr strøm i Midt-Norge

- Regjeringen har ikke gjort noenting for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge. Det mener næringspolitisk talskvinne i Høyre, Elisabeth Nørve.

Panelovn

Grunnprisen for strøm har aldri noensinne vært så dyr i Norge. I Midt- og Nord-Norge har strømmen på det meste kostet over 11 kroner per kilowatt-time.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Kulde og lite nedbør gjør at strømprisen denne uka vil være tidenes høyeste, ifølge energibørsen Nord Pool Spot.

LES: – Tidenes høyeste strømpris

LES: Dyrest i Midt- og Nord-Norge

På en uke har prisen på strøm doblet seg flere steder i landet og høyest pris finner man i Midt- og Nord-Norge, der overføringskapasiteten er sterkt begrenset.

Sunnmøringen Elisabeth Nørve, som er energipolitisk talskvinne i Høyre, mener at regjeringen ikke har gjort noenting for å bedre situasjonen på de nesten fem årene den har sittet ved makten - og krever at de rødgrønne nå kommer på banen.

LES: 11,32 kroner for strømmen

- Alvorlig for næringslivet

Elisabeth Nørve

Næringspolitisk talskvinne i Høyre, Elisabeth Nørve, mener regjeringen må komme på banen med strakstiltak i Midt-Norge.

Foto: Trond Vestre / NRK

Hun mener at det er svært alvorlig at næringslivet må stenge ned produksjon fordi strømmen er så dyr at det ikke lønner seg å produsere.

- Konkurranseevnen er kraftig svekket og det kan vi ikke leve med. I tillegg vil dette ramme den vanlige mann og kvinne som vil få enorme strømregninger, sier Nørve.

Hun ber regjeringen instendig om å komme med umiddelbare tiltak for å redde situasjonen.

- Regjeringen burde tatt grep for lenge siden. For tredje gang har vi fremmet forslag om at vi vil ha en egen kraftsituasjon for Midt-Norge, sier Nørve.

LES: Billigst strøm på Sørvestlandet

- Må begrense strømforbruket

Og lederen for energi-og miljøkomiteen på Stortinget innrømmer at kraftsituasjonen i Midt-Norge er for dårlig.

- Nettet har blitt forsømt over lang tid. Dette er kraftlinjer som burde vært på plass for lenge siden, sier Erling Sande (Sp), som er leder for energi-og miljøkomiteen på Stortinget.

Sande sier til NRK at regjeringen har satt igang arbeidet med å få på plass nye linjer og nettkapasitet, som på sikt vil gjøre problemet mindre.

- Samtidig er vi nødt til å jobbe på spreng for å få på plass ny energiproduksjon i dette området og i tillegg bruke energieffektiviseringstiltak som kan redusere forbruket, sier Sande.

Erling Sande (Sp)

Erling Sande (Sp) mener at man i Midt-Norge må bruke energieffektiviseringstiltak for å begrense strømforbruket.

Foto: Stian Lysberg / Scanpix