Hopp til innhold

Klagestorm mot kosttilskuddbutikk

Body4you står i fare for å bli bøtelagt med 50.000 kroner av Mattilsynet, blant annet for å ha solgt produkter som er ulovlige i Norge. Nå sier daglig leder at de er konkurs og flytter til Egypt.

Body4you nettbutikk

Fortsatt reklamerer Body4you for Amin.o.energy i nettbutikken sin. Men de har ikke lov til å selge produktet.

Foto: Skjermdump

Body4you er et firma som via nettbutikk selger kosttilskudd, klær og tilbehør til trening. På deres egen Facebook-side omtaler de seg selv som et seriøst firma, raskest på levering, og som til enhver tid jobber for at kundene alltid skal være fornøyde.

De siste månedene har kunder rast etter dårlig kundeservice og mangel på kommunikasjon. En har i sitt innlegg kalt Body4you for verdens mest useriøse søplenettbutikk, mens en annen har truet med politianmeldelse.

Ifølge rapporter fra Mattilsynet, har de gjentatte ganger funnet mangler ved merking av produkter Body4you har importert og/eller omsatt i sin tidligere butikk i Lillestrøm, og gjennom sin nettbutikk.

Kosttilskuddsbutikken skal også ha omsatt produkter som ikke er i henhold til norsk næringsmiddellovgivning med hensyn til innhold i produktene. I tillegg har Mattilsynet avdekket at Body4you har omsatt produkter som var omfattet av omsetningsforbud.

Starter på nytt i Egypt

Body4you skriver følgende til NRK.no i en melding via Facebook:

«Vi har dessverre gått konkurs på grunn av Mattilsynet».

Daglig leder i Body4you, Kenneth Sanders, utdyper overfor NRK.no at Body4you er i ferd med og avvikles.

– Vi er teknisk konkurs, men ser etter de beste løsninger før vi slår det konkurs, sier Sanders på telefon fra Egypt.

Han er i Kairo for å begynne med blanke ark for Body4you, og sier de har valgt Egypt fordi det er et land med mange muligheter.

– Her følger de offentlige regler og er mer hjelpsomme enn det vi opplevde med Mattilsynet i Norge. Denne gangen har vi gått inn med større investorer, og distribuerer større kvanta til store supermarkeder og treningskjeder, i stedet for å selge til privatpersoner, sier Sanders.

Body4you Egypt

Nå prøver daglig leder i Body4you lykken i Egypt.

Foto: Skjermdump

Manglende berikingstillatelse

Body4you har ifølge Mattilsynet tidligere omsatt produkter som har vært underlagt omsetningsforbud, importert varer som er ulovlige og helsefarlige, og omsatt varer som er omfattet av søknadsplikt.

Allerede i oktober i fjor fattet Mattilsynet vedtak om omsetningsforbud for produktene N.O.-xplode, Amin.o.energy og Neurocore på grunn av manglende berikingstillatelse. Sanders bekrefter at de etter det han omtaler som mye mas, fikk berikingstillatelse for N.O.-xplode, men at søknaden for Amin.o.energy, som de sendte inn samtidig, etter åtte måneder er ubesvart.

– Vi ser jo at andre firma selger produkter vi ikke får selge. Så da kan du jo lure på hvorfor det tar så lang tid å behandle søknaden vår, sier Sanders.

Mattilsynet mener dette skyldes manglende opplysninger.

– Amin.o.energy inneholder renfremstilte aminosyrer, og er derfor omfattet av søknadsplikt for tilsetning av aminosyrer til næringsmidler. Produkter som er omfattet av slik søknadsplikt kan ikke omsettes før virksomheten har søkt og fått tillatelse til beriking, skriver spesialinspektør i Mattilsynet, DK Romerike, Lisbeth Johansen i en e-post til NRK.no, og legger til:

– Virksomheten må også selvsagt sikre seg at produktet er i henhold til øvrig næringsmiddelregelverk, da Mattilsynets hovedkontor behandling av berikningssøknader ikke vurderer noen andre aspekter ved produktene enn tilsetning av de konkrete aminosyrene, vitaminene og mineralene i produktet.

For dårlig merket

Mattilsynet gjennomførte i mai en inspeksjon hos Body4you, da de over lengre tid hadde prøvd å komme i kontakt med virksomheten, angående tidligere omsetningsforbud og oppfølging av vedtak angående merkerutiner.

Etter omsetningsforbudet for Amin.o.energy hadde Body4you ifølge rapporter fra Mattilsynet, fortsatt produktet tilgjengelig for salg på nettsidene sine 19. juli. Daglig leder i Body4you mener dette er feil.

Amin.o.energy har vi ikke solgt på veldig lenge, så det stemmer ikke at det har vært i salg etter vi at fikk omsetningsforbudet. Vi respekterer det, sier Sanders.

Amin.o.energy

Kenneth Sanders avkrefter at Amin.o.energy har blitt solgt nylig. Det til tross for at Mattilsynet dokumenterte at produktet, som også er listet som en av Body4yous bestselgere, fortsatt var tilgjengelig for salg 19. juli i år.

Foto: Mattilsynet

Merkingen av flere av produktene Body4you har solgt, er ifølge Mattilsynet mangelfull og ukritisk oversatt ved hjelp av «Google translate», noe Body4you har opplyst ble benyttet. Flere av ingrediensene er også utelatt i den norske oversettelsen.

– All merkingen vi har på våre produkter er gjort etter forskriftene, understreker daglig leder, og mener det må være en misforståelse.

– Vi solgte butikken vår i Lillestrøm til et annet firma. Mattilsynet må ha vist til produkter som er solgt fra butikken etter at vi flyttet ut, sier Sanders.

Nettbutikk fortsatt åpen

Observasjonene som er gjort av Mattilsynet viser ifølge dem at Body4you har for lite kjennskap til regelverket som gjelder for produktene, eller at de ikke bryr seg om å følge det gjeldende regelverket. Det avvises av Sanders.

– Da vi startet firmaet, hadde vi ikke mye erfaring, så vi prøvde å sette oss inn i regelverket på Lovdata. I tillegg har vi brukt en ernæringsspesialist som rådgiver. Han har jobbet tett med oss hele veien, og gjort alle forhåndsvurderinger. Han vet hva som er lovlig og ikke, understreker han.

Før Body4you havnet i klammeri med Mattilsynet, beskriver daglig leder butikken som vellykket, med mange kunder og ordre. Den siste tiden har den nåværende situasjonen ført til en del kundeklager. Sanders understreker at kunder som ikke har mottatt bestilt vare vil få pengene tilbake.

– Kundene vil få pengene tilbake uansett, og pengene deres står fortsatt på konto klare til refusjon. Vi jobber daglig med å refundere penger til kunder som ikke har fått varene sine, sier han.

Til nå har de ifølge Sanders refundert over 100.000 kroner til rundt 200 kunder. Han sier de har prøvd å skaffe seg en oversikt, men at det har vært vanskelig. På Body4yous Facebook-side oppfordres det til å sende en e-post til kenneth@body4you.no for refusjon dersom du ennå ikke har fått det.

Fortsatt er det mulig å handle treningsklær i nettbutikken, med Sanders sier det bare er snakk om tid før den legges helt ned.

– Forbruker har ikke noe særlig vern

Martin Skaug Halsos

Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos, forteller at forbruker ikke har noe særlig vern når det gjelder konkurs.

Foto: CF Wesenberg Kolonihaven

Ifølge Forbrukerrådet har ikke forbruker noe særlig vern når det gjelder konkurs.

Kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos forklarer at når et firma går konkurs, tar et konkursbo over styringen, og forbruker må kontakte bobestyrer (advokat som skal rydde opp i forholdet) for å få pengene tilbake.

– Hvis du har betalt og varen ikke har kommet, kan du oppleve at den blir holdt tilbake av boet. Som oftest har kjøperen brukt så små summer at pengene blir brukt for å dekke andre regninger, og de får ingenting igjen, sier Halsos til NRK.no.

Han har to tips når det gjelder netthandel og konkurs.

• Om nettbutikker står i fare for å gå konkurs, kan det være lurt å handle andre steder. Det er sikrest.
• Har du brukt kredittkort, kan du gå på kredittyter hvis boet ikke gir deg penger.

Bot på 50.000

Per dags dato reklamerer Body4you fortsatt for flere av produktene de har fått forbud mot å selge, deriblant Amin.o.energy. Forbudet gjelder inntil de kan dokumentere at produktene blant annet er helsemessige trygge. Fristen de fikk for å melde om utførte tiltak var 14. juni.

Dersom vedtaket ikke er etterkommet innen 13. august, ilegges Body4you en bot på 50.000 kroner påfølgende dag. Ifølge Mattilsynet tilsier forvaltningen i organet at når et vedtak ikke etterkommes, skal opptrappende virkemidler tas i bruk.

– Det vurderes da hvilket virkemiddel og hvor viktig det er at vedtaket etterkommes for å sikre trygg mat. I denne saken har Mattilsynet valgt å bruke opptrappende virkemiddelbruk i form av et vedtak om engangsmulkt (bot, journ.anm.), skriver Lisbeth Johansen i Mattilsynet i e-posten til NRK.no.

For kort frist

Johansen forklarer at det er virksomhetens ansvar å gi tilbakemelding til Mattilsynet på ulike typer vedtak, og at de har prøvd å hente inn svar gjennom e-poster, telefon og møter med Body4you. Dersom det må til et oppfølgingstilsyn for å se om vedtaket er etterkommet, må virksomheten ut med ytterligere 1.500 kroner.

Ifølge Sanders har de flere ganger fått brev med vedtak om pålegg eller annet, hvor fristen for tilbakemelding har allerede har gått ut. Det siste vedtakets korte frist begrunnes av Mattilsynet med alvorlighetsgraden av regelbruddet. Derfor kom det uten forhåndsvarsel.

Sanders ser ingen grunn til bekymring når det gjelder boten, og understreker at de ikke kommer til å betale den på grunn av feilbehandling.

– Jeg sier ikke at vi ikke har gjort noen småfeil heller, men vi har prøvd å rette det opp og gjøre ting riktig. Jeg mener den største tyngden i feil her, ligger hos det offentlige. Advokaten vår har nå begynt å jobbe med saken, og henter ut dokumenter både fra Tollvesenet og Mattilsynet. Det er fryktelig kjedelig når man prøver seg på markedet, at det blir slik som dette, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)