Hopp til innhold

Kjøttetende dødsbakterie sprer seg

I Sverige og Danmark er det nå kraftig økning av svært dødelig streptokokk A-bakterie. – I Norge har vi ikke samme utvikling, men dette er en bakterie som er blant oss alle, sier Folkehelseinstituttet.

Nekrotiserende fasciitt

Her har den kjøttetende bakterien, såkalt nekrotiserende fasciitt, angrepet leggen til en mann.

Foto: (Bildet publisert under Creative Commons-lisens) ( User Stevenfruitsmaak (Wikimedia Commons))

Hos noen av pasientene med alvorlig streptokokk A-infeksjon, angriper bakterien muskel og hudvev. Bakterien omtales da ofte som en «kjøttetende bakterie».

Rundt 10 prosent av dem som blir rammet av slik kjøttetende infeksjon i muskulaturen, dør.

I Sverige ble det i januar i år registrert hele 96 tilfeller av alvorlig gruppe A-streptokokksykdom, noe som er mer per måned enn noensinne, skriver svenske Aftonbladet.

– Men vi ser ikke noen økning av den kjøttetende bakterien i Norge nå, sier Hans Blystad, overlege ved avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet, til NRK.no.

Hans Blystad

- Dette er en bakterie vi har rundt oss hele tiden, som av og til kan gi en dramatisk sykdom. Men vi vet faktisk ikke hvorfor, sier Hans Blystad i Folkehelsa.

Foto: Folkehelseinstituttet

Topp i Norge i 2005

Hittil i år er det meldt inn 39 tilfeller av alvorlig gruppe A-streptokokksykdom i Norge. Tre av disse har utviklet symptomer på kjøttetende bakterie, men dette er ikke unormalt høyt.

– Dette er stabilt, og samme nivå som i 2011, forteller Hans Blystad.

Den livstruende streptokokkinfeksjonen som fører til kjøttetende bakterier, heter egentlig nekrotiserende fasciitt. En infeksjon som kan skade muskulaturen i rakettfart, og som kan drepe uten rask behandling.

Også i Danmark har det vært unormalt mange tilfeller av det de kaller «dræberbakterien» hittil i år, skriver danske Berlingske Tidende.

I hele 2012 ble det registrert 138 tilfeller av streptokokk A-bakterien i Norge. Av disse var det 11 pasienter som utviklet såkalt nekrotiserende fasciitt.

– I Norge hadde vi en topp av denne farlige bakterien i 2005, da var det 260 tilfeller i Norge av streptokokk A-bakterien. Hele 28 stykker fikk videre nekrotiserende fasciitt, opplyser Blystad.

nekrotiserende fasciitt

Operasjon der dødt vev etter den kjøttetende bakterien blir fjernet.

Foto: (Bildet publisert under Creative Commons-lisens) ( User Stevenfruitsmaak (Wikimedia Commons))

Vet ikke hvorfor dødsbakterien oppstår

Det rare med denne skumle bakterien, er at ekspertene ikke vet hvorfor den plutselig blomstrer opp i noen land.

– Streptokokk A-bakterien er kjent for å gi svingninger, og nå og da så ser enkelte land en økning i antall tilfeller. Det kan godt plutselig bli en økning i Norge nå også, men det har ikke skjedd foreløpig, opplyser overlege Blystad.

– Er det noe man kan gjøre for å unngå sykdommen?

– Dette er en bakterie vi har rundt oss hele tiden, som av og til kan gi en dramatisk sykdom. Men vi vet faktisk ikke hvorfor, forteller infeksjonseksperten videre.

– Følg med på symptomer!

Å være oppmerksom på symptomene blir dermed veldig viktig.

– Ja, det er viktig at også helsepersonell er obs på symptomene. Nekrotiserende fasciitt starter gjerne med en liten infeksjon i huden, som så kan arte seg til å omfatte store partier av hud og muskler. Det kan utvikle seg veldig raskt, sier Hans Blystad.

I begynnelsen kan symptomene være diffuse. Høy feber, dårlig allmenntilstand og svak rødlig hud kan være de eneste tegnene på sykdom, ifølge svenske Aftonbladet. Eldre rammes oftere enn yngre.

– De fleste som blir rammet av streptokokk A, er eldre mennesker som får blodforgiftning. Det er oftere at streptokokk A fører til blodforgiftning, enn at den angriper muskulaturen som en kjøttetende bakterie, forteller Blystad.

Antibiotika hjelper

Det positive er at de skumle bakteriene ikke er resistente mot antibiotika.

– De dør som fluer av vanlig penicillin, sier smittevernekspert Anders Tegnell til svenske Aftonbladet.