Denne jakka kan verken vaskes eller renses

Men så lenge den er merket, er det lov å selge klær som ikke tåler rengjøring.

Wisconsin Baseball Jacket

Wisconsin Baseball Jacket er en populær ungdomsjakke. Men den kan ikke rengjøres.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Er det meningen at man skal kaste helt nye klesplagg når de blir skitne?, undrer Gabriele Oehninger-Storvoll.

Hun er oppgitt over at sønnens nye jakke viste seg å ikke tåle verken vask eller rens. Og som om ikke det er nok, kan jakka heller ikke strykes eller tørketromles.

Man kan kun ha den på. Eller kaste den.

Blir ikke kvitt flekken

Vaskeanvisning

Hva gjør man når en skitten jakke verken kan vaskes eller renses?

Foto: Privat

- Sønnen min kjøpte en populær jakkemodell fra Henry Choice ved juletider. Prisen var 699 kroner på tilbud, forteller Gabriele Oehninger-Storvoll i Fredrikstad til NRK.no.

Etter få uker var sønnen uheldig og fikk en flekk på jakka, som er mørk blå med hvitt kunstskinn.

- Men da jeg skulle rengjøre den, oppdaget jeg at plagget verken kan vaskes eller renses. Hva skal man gjøre da, når slike klær blir skitne? Kaste dem? undrer Oehninger-Storvoll.

  • Har du kjøpt klær som ikke kan rengjøres? Tips oss!

- Sjekk før du kjøper!

Oehninger-Storvoll reagerer på at det selges ungdomsklær som egentlig ikke skal rengjøres overhodet.

- Jeg tror de fleste regner med at klær i hvert fall kan renses hvis de ikke kan vaskes. Så det gjelder å sjekke før man handler, sier hun.

For ansvaret er ifølge Forbrukerrådet hennes eget.

Ikke ulovlig

Forbrukerrådet får ikke mange klager på klesplagg. Kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos tror det kan ha sammenheng med et relativt lavt prisnivå på klær.

- En jakke som verken kan vaskes eller renses høres litt spesielt ut. Men så lenge plaggene er merket med disse forbeholdene, er det ikke ulovlig å selge dem.

- Derfor er det alltid lurt å sjekke vaskeanvisningen før man kjøper. Da blir det et valg forbrukeren tar, om man vil handle et slikt plagg eller ikke, sier Halsos til NRK.no.

LES OGSÅ:

- Uansvarlig

Ingun Klepp

Forskningsleder Ingun Grimstad Klepp.

Foto: Pressebilde

Forskningsleder Ingun Grimstad Klepp på Statens institutt for forbruksforskning ( SIFO ) mener derimot at det er uansvarlig å selge vanlige bruksklær som ikke kan rengjøres.

- Forbrukeren bør lese vaskeanvisningen før man kjøper. Men jeg mener at også fabrikantene og butikkene bommer hvis de selger varer som kan lure kunden.

- Folk flest har jo en forventning om at det skal være mulig å rengjøre dagligklær. Det er ikke alle som leser anvisningene inni plagget før de åpner lommeboka, sier Klepp til NRK.no.

- Og om kundene ikke akkurat blir lurt til å kjøpe, så bidrar salget av slike klær til en miljøbelastning som er uanstendig. Ansvaret ligger med andre ord på begge sider. Kunden bør sjekke merkingen, og bransjen bør slutte å selge klær som ikke lar seg rengjøre, sier Klepp.

Stanser salget

Produsenten Boys of Europe har nå bestemt seg for å stanse salget av jakka som skapte problemer for familien i Fredrikstad.

- Wisconsin Baseball Jacket består både av ull og av PU, en skinnimitasjon. Denne sammensettingen gir en fantastisk pris, men gir noen uheldige forbehold i vask, sier teamleder Thomas Frodahl i Boys of Europes produktavdeling.

- Vi har testvasket produktet uten problemer, men valgte likevel å skrive på etiketten at dette produktet ikke bør vaskes eller renses, sier han.

- Det skal samtidig sies at det går fint å vaske de ulike delene av jakka, for eksempel med en våt klut eller lignende, legger han til.

Frodahl forteller at firmaet har fått omlag 100 reklamasjoner på den aktuelle jakkemodellen. Da har kundene fått refusjon eller et nytt produkt.

- Årsaken til vaskeutfordringene er at ull i utgangspunktet ikke tåler varme og bør renses, mens skinnimitasjonen PU ikke tåler kjemikaliene brukt i rens. Dette ble dessverre en uheldig sirkel, noe vi selvsagt beklager på det sterkeste, sier Frodahl.

Etter kvalitetskontroll av de jakkene som fortsatt er på lager, har Boys of Europe nå bestemt seg for å fjerne dem fra sortimentet sitt.

Få krav

I motsetning til en rekke andre forbruksvarer, er det ikke mange forskrifter klesindustrien må følge når de selger. Kravet er vaskeanvisning og fiberinformasjon. Ytterligere innholdsdeklarasjon er ikke påbudt.

Ofte går det bra å rengjøre et plagg selv om det er merket med "må ikke vaskes" og "kan ikke renses". Men ikke alltid, og da kan søplekassa være neste stopp.

Klepp har ingen eksakte tall på hvor vanlig det er å kaste plagg på grunn av manglende vaskemuligheter.

- Men vi vet at kasting av helt nye og lite brukte klær skjer ganske ofte, sier hun.

- Våre undersøkelser viser at nærmere 20 prosent av plaggene aldri blir brukt. Årsakene kan være mange. Noe er gaver og arv. Det er heller ikke uvanlig med feilmerking av størrelser, eller kjøp av klær som ikke passer fordi man prøver å bli en annen enn den man egentlig er, forteller SIFO-forskeren.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)