Flekkfjerning på finstasen

Kaffe eller bløtkake på stakken behøver ikke bety total katastrofe. Her er noen førstehjelpsråd for flekkfjerning på finstasen.

Uheldig med 17.mai-klærne

Både ketchup og jordbær er klassiske 17.mai-flekker.

Foto: Maria Elsness / NRK

Bunad eller korpsuniform. Penkjole og findress. På 17.mai får mange festantrekk seg en overraskelse når kaffen bommer på koppen, bløtkaka havner i fanget eller rødvinen sildrer på et festpyntet blusebryst.

Men det finnes gode førstehjelpsråd for flekkfjerning av 17. mai-antrekket, enten problemet er sukkerspinn, festskum, ketchup eller jordbærsaus.

Det mangler ikke på utfordringer når uhellet skjer. Hvordan fjerner man flekken raskt og effektivt? Ofte er svaret rett og slett vann!

– Vann er sterkt

– Vann er et sterkere rensemiddel enn mange kanskje tror. Og så gjør det ingen skade og er lett tilgjengelig nesten uansett hvor uhellet skjer, sier forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning. Hun vet det meste om vask og rensing av klær.

Flekkfjerning

Start helst med en fuktig klut, og fjern varsomt det du kan.

Foto: Heike Brauer, ScanStock

- Mange typer flekker lar seg enkelt fjerne fra ullplagg. Det mest elementære rådet er å skylle av sølet med vann raskest mulig, etter at man varsomt har fjernet det aller verste med en fuktig klut.

Grimstad Klepp mener at skyllingen bør skje på en måte som gjør at ikke hele plagget blir vått.

Du tar av deg plagget, holder flekken rundt en rennende spring og lar vannet strømme gjennom det skitne området. Da holder du også resten av klesplagget tørt, slik at du raskt kan bruke det igjen.

– Etter grundig skylling på denne måten, tørker du lett. Bruk gjerne et frottéhåndkle.

Grimstad Klepp sier det er vanskelig å gi generelle råd som gjelder alle typer plagg og tekstiler. Ikke alle rensemidler og -metoder passer like bra for både det ene og det andre.

Oppvaskmiddel mot fett

– Men hvis det er fett i flekken, kan ufortynnet oppvaskmiddel (for eksempel Zalo) være en god løsning. Ta av plagget og dynk flekken i oppvaskmiddelet. La gjerne væsken renne gjennom flekken på samme måte som ved vannrensing, slik at ikke alt blir vått.

– Krysting og vriing er ikke nødvendig, men det skitne området må skylles til slutt med en vannstrøm gjennom stoffet, forteller Grimstad Klepp.

Hun anbefaler også å henge opp en fjekkfjerningstabell ved vaskemaskinen, slik at man alltid har tilgang på informasjon om mer spesialisert problemløsning. Grimstad Klepp mener at tabellen i Tekstilhåndboka utgitt av Tekstilforum er en av de beste.

I den får du råd om hvordan du fjerner alt fra flekker av bær og frukt, egg og iskrem til kosmetikk, blod, majones, sjokolade og stearin. Du kan laste den ned her:

Engangsklær

– Glem ikke å sjekke plaggets vaskeanvisning før du setter i gang. Hvis den forteller at plagget ikke kan vaskes og knapt nok renses, mener jeg man har gjort et feilkjøp. Ikke vaskbare klesplagg er det jeg kaller "engangsklær", avslutter Ingun Grimstad Klepp.

Det finnes en rekke smarte guider på nettet om flekkfjerning, og rådene er mange. En av guidene står Gudbrandsdalens Uldvarefabrik bak. Dette er en stor leverandør av bunadsstoffer, og i deres bunads-ABC finner du mange lure tips.

Blant annet at potetmel eller salt etterfulgt av varmt vann er effektivt mot vinflekker, at kaffe kan fjernes med to gram biologisk vaskemiddel per 100 milliliter vann og at varmt vann er det beste middelet mot sausesøl.

Denne guiden gir også nyttig informasjon om damping og pressing av ull og vadmel, og om stryking og oppbevaring av bunader. Visste du for eksempel at mange oppbevarer skjorta i fryseren?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)