Hopp til innhold

Kan du sitrontrikset?

Vinteren er høysesong for irriterende belegg på frontruta. En halv sitron løser problemet, ifølge NAF.

Sitron på bil

Enklere og billigere blir det ikke: Gni bilruta inn med sitron, og få en ren frontrute.

Foto: Maria Elsness / NRK

Slaps på nysaltet vei med stor trafikk kan være en farlig kombinasjon. Sølet fra bilene fester seg på frontruta og begrenser utsikten, spesielt i mørke og motlys.

Men du behøver ikke investere i dyre kjemikalier for å holde frontruta ren og fin. En halv sitron gjør susen.

– Gni frontruta med sitronen så snart du ser antydning til trafikkfilm, og skyll med vann etterpå. Det skal ikke mer til for å holde belegget unna. Det enkleste er ofte det beste, forteller NAFs kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen.

Eple og cola

jan ivar engebretsen

Det enkleste er ofte det beste, mener Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Foto: NAF

– Du kan vaske bilruta med eple eller cola også. Det gjør samme nytten, men sitron er likevel det enkleste hjelpemiddelet fordi den inneholder mest saft med mye syre. Det er syra som oppløser den oljeholdige trafikkfilmen, sier Engebretsen til NRK.no.

Rådet hans er at du også lar vindusviskerbladene få en omgang med sitronen.

– Kan dette være tøft for billakken?

– Ikke noe problem. Jeg har brukt sitrontrikset i 30 år, og har ikke opplevd at saften ødelegger verken lakk eller vindusviskerblader, sier han.

Noen fabrikanter blander sitronsaft i vindusspylervæsken, både for effektens og duftens skyld.

– Men hvis du vil ha en virkelig ren frontrute, er det ingenting som slår ren sitrussaft, fastslår Engebretsen.

Sitron

Sitron er mye billigere enn diverse rengjøringsmidler.

Foto: Maria Elsness / NRK

Mikrofiber på innsiden

Mange glemmer at bilvinduene også kan trenge en oppfriskning innvendig. Heller ikke det er noen heksekunst.

– Bruk en mikrofiberklut, enten tørr eller aller helst lett fuktet. Du trenger ikke såpe eller kjemikalier. Enkelt og greit, sier spesialrådgiver Inger Dahl hos Teknologisk Institutt til NRK.no.

– Med litt fuktighet i kluten virker kapillarkreftene enda bedre, forteller hun. Disse kreftene virker på samme måte som når du dypper en papirserviett i vann: vannet suges opp i servietten.

Det kalles "mikrofiber" nettopp fordi fibrene er så tynne at de for eksempel "skjærer" bort skitt og støv. Derfor skal man være forsiktig med å bruke mikrofiberklut på myke overflater, fordi resultatet kan bli riper. Men på vinduer er ikke dette noe problem.

Fuktig, men ikke våt

Renholdseksperten tipser om at mikrofiberklut også er et effektivt hjelpemiddel for vinduspussing hjemme, helt uten rengjøringsmidler.

– Men kluten skal bare være fuktig, ikke våt. Vri den opp så godt du kan før du starter, sier hun.

– Er lo et problem når man bruker mikrofiberklut?

– De skal i utgangspunktet ikke loe. Noen kan loe litt når de er nye, men det pleier å gi seg. Det er også avhengig av konstruksjon og kvalitet, sier Inger Dahl.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)