Hopp til innhold

Denne kluten kan fjerne alle bakterier

Vasker du med mikrofiberklut, blir resultatet helt bakteriefritt. Hvis du bruker den på riktig måte.

Rengjøring med mikrofiberklut

Badet er ett av stedene der mikrofiberklut er mest effektivt når du vil fjerne mikroorganismer.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Ved korrekt bruk av mikrofiberklut, kan man faktisk begrense omgangssyke til én person i husholdningen. Mikrofiberkluter brukt på riktig måte er fenomenale bakteriedrepere.

Det sier Lena Furuberg, som er spesialrådgiver i renhold og innemiljø på Teknologisk Institutt.

Instituttet har testet hvordan mikrofiberkluter best kan fjerne bakterier. Resultatet var overraskende.

At bakterier trives ekstra godt sammen med fuktighet, er vel kjent. – Tørre kluter er det mest hygieniske. Derfor var det forbausende å finne ut at mikrofiberkluter som er fuktet og sentrifugert i vaskemaskin er mer effektive mot bakterier, sier Furuberg til NRK.no.

Berøringspunkter

Mikrofiberklut i vaskemaskin

Alt som skal til er et par minutter i vaskemaskinen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Hemmeligheten er altså at man først gir kluten en kjapp runde i vaskemaskinen (uten vaskemiddel) når man skal gjøre rent hjemme.

– Dette gjøres når klutene i utgangspunktet er rene, og når man skal bruke dem til rengjøring av berøringspunkter.

– Maskinvasken gir kluten den riktige restfuktigheten. Kluten blir for våt hvis den fuktes under springen, noe som kan danne grunnlag for vekst av flere mikroorganismer og dessuten være skadelig for overflater, forteller Furuberg.

Testene på Teknologisk Institutt viste at klutens restfuktighet etter en kjapp maskinvask gjør at den fjerner så godt som alle bakterier.

Undersøkelsen ble gjennomført med et vekstmiddel som analyserte antall bakteriekolonier før og etter vask.

– Tilstrekkelig god effekt

Spesialrådgiver Lena Furuberg i Teknologisk Institutt.

Lena Furuberg på Teknologisk Institutt anbefaler sentrifugetørre mikrofiberkluter på badet og andre berøringspunkter der bakterier er spesielt uønsket.

Foto: Jon David Junge / TI

– Kluten blir selvsagt ikke helt steril, men den fjerner det aller meste av mikroorganismene når den brukes på denne måten.

– I de fleste hjem gir dette en tilstrekkelig god bakterieeffekt når man vasker, sier renholdseksperten.

Hvis man vil ha et bakteriefritt resultat, fraråder hun også å dyppe mikrofiberkluten i en vannbøtte.

– Mange bruker en bøtte med såpevann, og vrir om kluten underveis i rengjøringen. Men da blir resultatet mye renere der man startet enn der man slutter. Man sprer smuss og mikroorganismer fra ett sted til et annet.

– Så hvis du vil ha det gullende rent, anbefaler vi maskinvask før du går i gang. Og ved å brette den slik at du får minst åtte rene sider, kan du bruke den samme kluten flere steder i samme rom, lyder ekspertens råd.

Selv bruker hun gjerne helt tørre mikrofiberkluter til rengjøring. – Men på bad og andre berøringspunkter der bakterier trives benytter jeg sentrifugetørr klut, forteller hun.

Trenger ikke såpe

En annen fordel med sentrifugetørr mikrofiber er at man ikke trenger såpe eller kjemikalier.

– Kluten gjør jobben mer enn godt nok alene. Og kan brukes til rengjøring av nesten alt i hjemmet. Dusj eventuelt rent vann fra en sprayflaske på ekstra fastgrodde flekker, sier Furuberg.

Toalett og speil, kjøkkenbenker og dørhåndtak, vinduer og armaturer, håndløper i trappa. Bruksområdene er nesten ubegrenset.

– Men ved støvtørking skal mikrofiberkluten være helt tørr. Da fanger den mest effektivt opp støvet.

– Og på spesielt myke og høyglanspolerte overflater med for eksempel pianolakk, er glasshåndklær det beste valget. Med unntak for dette, kan mikrofiber med fordel brukes til all vask hjemme, mener Furuberg.

Dusj og toalett

I toalettet bør man også benytte kjemi, for å fjerne kalk, irr og rust. – Det samme i dusjen når man skal fjerne såperester, fett og kalk, forteller hun.

– Men hva slags klut skal man velge? Butikkene har jo mange varianter.

– All mikrofiber gjør jobben. Prisen spiller ingen rolle for resultatet, men holdbarhet, fiberavgivelse og levetid kan variere. Og de rimeligste variantene kan gi fra seg litt farge når man vasker. Derfor er hvite kluter et godt valg, mener Lena Furuberg.

Mikrofiberkluter får du kjøpt fra under 10 kroner til oppunder femtilappen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)