Hopp til innhold

Kan denne metoden redde ekteskapet?

Da Kristina Haggård og ektemannen bestemte seg for å «skilles på liksom», fant de tilbake til kjærligheten. Nå har metoden blitt et fenomen i Sverige.

Kristina Haggård

Kristina Haggård er lykkelig gift med mannen hun ville skilles fra for to år siden.

Foto: Privat

skilda på låtsas

Boka til Kristina Haggård har fått mye oppmerksomhet i Sverige, til tross for at den ikke er utgitt av noe forlag.

For omtrent to år siden var ekteskapet til Kristina og Lennart Haggård så godt som ferdig.

Hverdagslivet sammen var begredelig, og Kristina ville bare vekk.

Da bestemte paret seg for å prøve ut skilsmisselivet mens de fortsatt bodde sammen. De ble «skilda på låtsas», som også er tittelen på boka Kristina Haggård har gitt ut tidligere i år.

I stedet for å flytte fra hverandre og dele barna mellom seg, valgte ekteparet å ta ansvaret for barna og hjemmet annenhver uke - i samme hus.

Følelsene vendte tilbake

- Vi hadde nok ulike mål med prøveperioden. Min mann ville redde ekteskapet og var villig til å prøve alt. Mitt mål var å nøytralisere den kjølige relasjonen slik at vi skulle bli i stand til å snakke om barna etter at vi hadde flyttet hver til vårt, forteller Haggård til NRK.no.

Paret valgte å ta ansvaret fullt og helt en uke av gangen, mens den andre ble helt fristilt. Og i starten brukte de friheten til fulle.

- Beslutningen vår innebar at man ikke var særlig mye hjemme i friukene. Vi hadde jo slitt nok på hverandre, sier Haggård.

Etter en tid hadde imidlertid oppdelingen så stor effekt at paret begynte å nærme seg hverandre igjen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kosekvelder to ganger i uka

Etter en periode med mye alenetid og mye fritid, innførte Kristina og Lennart kosekvelder hver tirsdag og fredag. Den «ledige» forelderen bød den andre på middag og planla hyggelige aktiviteter etter at barna var i seng.

Forholdet gikk fra kjølig, til nøytralt, til varmt.

- Man kan vel si at jeg måtte svelge mye stolthet da jeg innså at sakte men sikkert vendte kjærligheten til mannen min tilbake, sier Haggård i dag.

- Det var jo ikke det jeg ville, og likevel hendte det av seg selv.

Roligere hverdag, stor frihet

Selv om paret i dag har funnet tilbake til hverandre, har de valgt å fortsette med den uvanlige organiseringen av samlivet.

Begge parter er mer hjemme i friukene, men kan bruke tiden på lystbetonte aktiviteter, som å være sammen med barna, lese bøker eller slappe av foran tv med god samvittighet.

- Hverdagen er roligere, og vi har fått en utrolig stor frihet på individnivå. Jeg vet hva som forventes av meg, og kan planlegge fritiden min lang tid i forveien. Dessuten kan jeg tillate meg stor spontanitet, fordi jeg ikke trenger å spørre hjemme før jeg går en tur i skogen, forteller hun.

- Dessuten er det herlig å se min mann i aksjon i sine uker. Han har blitt en fantastisk far. Jeg tror at jeg tidligere styrte og bestemte unødvendig mye.

Hun synes det er godt å slippe å bry seg om hvordan ektemannen velger å gjøre ting. Nå er ansvaret tydelig plassert.

- Alle trenger å hente seg inn

Gjennom først å gi hverandre tid, oppstod et ønske om å tilbringe mer tid sammen. Etter hvert kjente begge to på at hjelpen de av og til kunne tilby den andre faktisk kom fra hjertet.

- Jeg tror at dette er en moderne samlivsform, at man ikke forventer at partneren er hjemme i solidaritet hele tiden. At en voksen person skal måtte be om tillatelse til å gjøre sine ting virker ikke så klokt, sier Haggård.

Hun vil absolutt anbefale metoden til andre par - såfremt man tror at det kan finnes en kjærlighet begravet i dypet av forholdet et sted.

- Man kan prøve metoden i en periode eller over lengre tid. Selv om det stiller store krav til begge parter, må man se det i lys av alternativet skilsmisse, avslutter hun.

Vil du lese mer om metoden, kan du gjøre det på Kristina Haggårds hjemmeside www.dela-livet.se .

Har du klart å finne tilbake til kjærligheten etter å ha stått på randen av skilsmisse? Del gjerne erfaringene dine nedenfor!