Uten hvile, ingen sexlyst

Er du utslitt, er det der du må begynne, rådet Sissel Gran i nettmøte med småbarnsforeldre.

Sissel Gran
Foto: NRK

Les svarene fra nettmøtet her!

Parforholdet er under særlig press når man har barn under tre år. Rollene forandrer seg, fokus forandrer seg og man blir robbet for søvn og krefter.

Psykolog Sissel Gran har vært med på å utarbeide de nye samlivskursene til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Mandag svarte hun småbarnsforeldre i nettmøte. Mange var opptatt av at kjæresteforholdet og sexlivet lider under slitsomme dager.

- Slitenhet og trøtthet er ekstremt sex-fiendtlig. Mange kvinner strever med akkurat dette. Hvis du ikke får hvile, sove og hente deg inn, er ikke kroppen din i stand til å føle lyst, svarer Sissel Gran utslitt småbarnsmor som ikke klarer å "gi ham det han trenger".

- Du bør ta grep for å bli mindre sliten, og mannen din må hjelpe deg. Men han føler seg sikkert avvist, og er lei seg for at kontakten mellom dere er tynnere. Dette må du la ham få si noe om, fortsetter Sissel.

Planlegging forebygger kriser

Flere var også opptatt av hvordan man kan unngå at barn blir et problem i et parforhold. Sissel råder parene til å snakke godt sammen på forhånd.

- Dere må snakke om forventningene til det å være foreldre. Hvordan du skal få avlastning fra mannen din? Hvodan dere skal dele hjemmearbeid og utearbeid og ansvaret for babyen. Dere må snakke om sex - at det kan bli borte en stund, og at dere må tåle det, uten å tenke at forholdet er i ferd med å dø, oppfordrer Sissel.

Hun råder også foreldre til å planlegge egentid både for mor og far i tiden med baby i huset.

- Hvor mye tid den enkelte trenger er individuelt, men mitt råd er å sørge for å få deg egentid hver uke. Så du kan føle deg som en person og komme i kontakt med at du fortsatt er noe mer enn mamma, skriver hun.

Les svarene fra nettmøtet her!

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)