NRK Meny
Normal

Kvinner tenker på alt - alltid

Ligger du ofte våken og bekymrer deg? Rydd opp i tankene, råder psykolog Sissel Gran.

Bekymret
Foto: Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Før var det på hjemmebane kvinner møtte kravene. Så kom kravene på jobb, og hjemmet ble mindre viktig. Sakte, men sikkert har nye krav lagt seg på toppen.

Nå skal hjemmet nærme seg et interiørmagasin, maten skal være hjemmelaget og sunn, og helst skal du holde både deg selv og barna i form.

Som parterapeut møter Sissel Gran ofte mennesker med overfylte liv.

Hun mener det viktigste man kan gjøre som par, er å sette seg ned å lytte til hva den andre har å si, og anerkjenne hverandres verden.

To forskjellige kommoder

Sissel Gran

Sissel Gran møter ofte par som ikke forstår hverandres verden.

Foto: Hanne Tharaldsen

Ofte forstår ikke mannen i forholdet hvorfor kvinnen er så bekymret for alt mulig hele tiden.

- Hvis man tenker seg at hjernen er en kommode, så har ofte menn en masse ulike skuffer som de kan åpne og lukke. Når de kommer hjem, kan de lukke jobb-skuffen. Når de legger seg, er alt lukket og låst, forteller Sissel Gran.

Etter hennes erfaring er ulikt skuffesystem en viktig grunn til at mange kvinner blir så utslitt.

- Mange kvinner har bare én eneste diger skuff som står og larmer natt og dag. Oppi der er alt: jul og påske, konflikter på jobben, de ekstra kiloene, det de skal rekke i morgen og det de ikke rakk i dag.

Hun presiserer at det selvsagt ikke er så enkelt som at kvinner og menn tenker forskjellig. Mange menn har etter hvert adoptert den digre skuffen, og mange kvinner har en mer "ordnet kommode".

Tegn et skuffesystem

Men det koster å lære å ta én ting av gangen. Det er en sterk motstand i oss mot å forandring.

- Man kan ikke gjøre alt like bra. Og det hjelper ikke å få det rådet slengt etter seg, det må en psykologisk oppvåkning til, sier Sissel Gran.

Hun foreslår å begynne med å tegne den store, digre kommodeskuffen på et ark, og fylle den med alt som bor der.

Så kan man begynne å sortere i mindre skuffer, og bestemme seg for hva som skal få ligge i en stor skuff, hva som skal ligge i små skuffer - og hva som ikke skal få ta opp plass lenger.

Forskjellig kapasitet

Et typisk kjennetegn på toppledere er at de er flinke til å slappe av, de har "gode sovehjerter".

Til tross for en stressende hverdag og mye ansvar, klarer de å koble helt av. Derfor har de også høyere kapasitet enn de fleste av oss andre. De får rett og slett til mer uten å forstrekke seg.

- De fleste vet veldig godt at de gaper over for mye. Noen beskriver det som at de har et "elektrisk hode" når de legger seg, de greier ikke å lande.

- Da må noe bli mindre viktig for at livet skal gå opp, sier Sissel Gran.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.