NRK Meny
Normal

Ikke nødvendig med munn-til-munn

Vet du hva du skal gjøre hvis du finner en bevisstløs person? Kanskje bør du droppe munn-til-munnmetoden.

Munn til munn

Dersom du ikke kan munn-til-munn-metoden, skal du i de fleste tilfeller la det være.

Foto: Colourbox

Du vet aldri når det kan skje: Plutselig faller en kollega om uten forvarsel, en venn eller et kjært familiemedlem. Eller kanskje kommer du over en livløs person du ikke aner hvem er på vei til butikken.

Du må gjøre noe. Men hva var det du lærte på barneskolen igjen?

- Hvis dette er spørsmålet du stiller deg, eller hvis du er usikker og nervøs, skal du droppe munn-til-munn og bare gjøre brystkompresjoner, er det tydelige rådet fra lederen for Norsk resuscitasjonsråd Kristian Lexow.

Resuscitasjonsrådet vedtar de norske retningslinjene for gjenopplivning, både for helsepersonell og folk flest.

Stjeler tid fra hjertekompresjonene

Det er fortsatt enighet blant ekspertene om at det aller beste er å kombinere brystkompresjoner med innblåsninger. Problemet er bare at munn-til-munn-metoden kan stjele for mye tid og oppmerksomhet.

- Hvis man ikke er opplært i hjerte-lungeredning, tar munn-til-munnmetoden oppmerksomheten bort fra det som virkelig er viktig de første minuttene, nemlig brystkompresjonene, forklarer Lexow.

- Ved plutselig hjertestans har man fortsatt oksygenreserver i kroppen. De første 5-10 minuttene er det faktisk lite viktig med innblåsninger, fortsetter han.

Bare i tilfeller hvor man skal redde barn eller personer som er druknet eller kvalt, anbefaler man å prøve seg med munn-til-munn uansett om man kan det eller ikke.

Trykker ikke hardt nok

Det er også brystkompresjonene som står i fokus i de nye europeiske retningslinjene for hjerte-lungeredning som kom for få dager siden.

- Bare brystkompresjoner er mye bedre enn ingenting - i alle situasjoner, understreker Lexow.

Nyere forskning viser at de færreste trykker ned brystkassen hardt nok når de utfører førstehjelp, og rådene er nå at man skal trykke minst 5 centimeter ned.

- Press hardt nok ned, i et tempo på 100 kompresjoner i minuttet, fortsetter Lexow.

Sterk førstehjelpstradisjon

I land som USA anbefaler man kun brystkompresjoner til alle utenom helsepersonell. En slik endring er ikke aktuell i Norge.

- Vi har en god førstehjelpstradisjon i Norge, og de fleste vil forsøke å gjøre noe dersom de havner i en situasjon der det er nødvendig. Derfor er budskapet her fortsatt at du skal gjøre det du kan, sier Lexow.

Ringer du 113 og blir fjernguidet i en førstehjelpssituasjon, vil du få spørsmål om du har hatt opplæring. Hvis ikke, blir du også her rådet til å bare utføre brystkompresjoner.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.