NRK Meny
Normal

Overlever med kun hjertekompresjon

Livredning uten innblåsninger kan være like effektivt.

Hjertekompresjon
Foto: Norsk Luftambulanse/Marianne Otterdahl-Jensen

At noen i nærheten av deg plutselig får hjertestans og DU er den som må hjelpe, er det din store skrekk? For hvordan var det det var igjen - hva var du lærte på skolen?

Nå viser en Oslo-studie at pasienter som bare får hjertekompresjoner har omtrent like stor sjanse for å overleve som de som får en kombinasjon av innblåsninger og kompresjoner. Så lenge det utføres av folk uten førstehjelpstrening, vel å merke.

Slik utfører du hjerte-lungeredning

USA har endret praksis

Før sommeren endret USA sine offisielle retningslinjer for livredning ved hjertestans, og anbefaler nå kun hjertekompresjoner for vanlige lekfolk. Dette håper de vil føre til at flere tør å hjelpe.

Vanlige folk gir sjeldnere hjerte-lungeredning i USA enn hjemme. Derfor mener Norsk Resuscitasjonsråd (som vedtar retningslinjene) at det er større behov for forenkling i USA enn her i landet.

Førstehjelp med en kombinasjon av hjertekompresjoner og innblåsninger er mer effektivt hvis det utføres riktig.

Holder fast på anbefalingen om 30:2

I Norge holder vi forsatt fast på regelen 30:2. Likevel blir det presisert at det er mye bedre å gi bare brystkompresjoner enn å unnlate å gjøre noe, eller å streve mye for å få til innblåsninger.

Er man veldig usikker eller har motvilje mot å gjøre innblåsninger, instrueres man også fra 113 om å bare gjøre kontinuerlige kompresjoner.

Barn og druknede skal alltid har innblåsninger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.