Hopp til innhold

Trikset som får vårløken til å vare (nesten) evig

Ikke kast vårløkstilkene. Med kaldt vann fra springen vokser de faktisk opp igjen.

Vannglass med vårløk i på hvit benk

GROR FREM PÅ TO UKER: Til venstre stilkene fra en vårløkplante, til høyre vårløk som har vokst opp igjen. Et vannglass og godt lys er det som skal til for å få vårløken til å vokse ut igjen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Når du har kuttet opp vårløken og det bare er igjen litt av stilken, trenger den ikke gå i søpla.

Dame med grå genser foran lilla blomster

Det er bra for både lommebok og miljø å utnytte maten maksimalt. I tillegg er det gøy for barna som får et mer nært forhold til dyrking, matproduksjon og hvor maten faktisk kommer fra, sier Cathrine Øverås Frisvold fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Foto: Marte Garmann

– Du kan sette løken i vann og la den vokse opp igjen, forteller Cathrine Øverås Frisvold, ernæringsfaglig rådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt.

14 dager senere er vårløken klar for å kuttes opp igjen.

Bytt vannet ofte

Dame med lysebrunt hår og hvit jakke

Det er en fin trend. Det er gøy at folk dyrker det videre selv, både for å redusere matsvinnet og for å kjøpe mindre. Jeg kan ikke huske sist jeg kjøpte vårløk, ler matsvinnentusiasten Mette Nygård Havre.

Foto: Privat

– Jeg har en vårløk som har vokst ut for 12. gang, forteller matsvinnentusiasten Mette Nygård Havre.

Så lenge det som vokser ut igjen er grønt, kan du spise det.

–​ Trikset er å skifte vann annenhver dag, og skylle godt av den hvite stilken før du setter vårløken i vann igjen, forklarer hun.

Havre oppdaget vårløkvoksingen på Instagram, og som selvutnevnt matredder måtte hun prøve trikset selv.

– Da det funket postet jeg et innlegg på sosiale medier. Noen kommenterte at de ville prøve, andre tipset om at det samme kunne gjøres med stangselleri, purre og salat, forteller hun.

– Kun i potte

Marianne Utengen

Du kan fortsette å la vårløken vokse opp igjen så lenge det går, men den trenger næring og gjerne tilleggslys. Når planten vokser opp med bleke blader er det slutt, sier gartner Marianne Utengen.

Foto: Det Norske Hageselskap

– Noen dråper flytende gjødsel kan være lurt, hvis ikke vil vårløken bli blekere og blekere fordi den mangler næring og nok lys, forklarer Marianne Utengen, gartner i Det norske hageselskap.

Nå er det for kaldt å plante den ute, men til våren kan du gjerne sette stilkene i jorda, men kun i en potte.

– Vi skiller mellom hagejord og pottejord. Mye av det du kjøper i butikken frarådes det å plante i jorda. I hagen skal du alltid starte med et frø, eller en frisk plante kjøpt fra et hagesenter. Men i en potte på verandaen eller trappa kan du gjerne plante vårløk fra butikken, presiserer Utengen.

Omtrent like sunn

Tine Sundfør

Den grønne delen av vårløken er lettest for magen å tolerere, så de med irritabel tarm som går på lav FODMAP-dietten setter vårløken i vann hele tiden, forteller Tine Sundfør.

Foto: Anita Sælø

– Det som er gjort av tester i forhold til næringsinnhold er ikke gjort på spiring av vårløk, men grønnsaker som vokser opp igjen blir ikke dårlige, det er jo sånn du dyrker poteter fra settepoteter, forklarer klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat Tine Sundfør.

Hun legger til at planter som bare står i vann kontra jord vil være noe forskjellig, da plantene tar med seg næringsstoffer fra jorda.

– De fleste bruker vårløk i mindre mengder for smakens del, og derfor ikke like mye som en næringskilde. Sånn sett er det genialt å la vårløken vokse opp igjen i et vannglass. Det er veldig enkelt og næringsinnholdet er tilnærmet det samme, avslutter hun.