Uthuling av gresskaret er ikke bare gøy, for innmaten er også en fin ingrediens.
Nordmenn kaster ekstremt mye mat, men det er
– Du kan ikke kaste noe så godt som gresskar. Rått gresskar er ikke så godt, men etter varmebehandling får det en pirrende sødme, sier kokk Magnus Tvedt-Øresland.
Les også:
Ristede kjerner
Gresskarkjerner får du kjøpt i butikken, men hvorfor betale for noe du heller kan lage selv?
Kokkens anbefaling er å vaske dem godt før du tørker dem og trekker ut vannet med litt salt. Deretter steker du dem lenge på svak varme.
– Akkurat når de er ferdige varierer fra ovn til ovn, men fire til fem timer på 60 grader er ofte passe.
Når de er ferdige kan de brukes i frokostblanding, i brød, på knekkebrød eller som suppetopping.
Suppe
En klar klassiker som passer godt på høsten, er suppe.
– Det fine med gresskar er at det fra å være et helt vanlig rått gresskar til å være en velsmakende suppe, kun skiller 30 minutter, skisserer kokken.
Den blir best hvis du baker gresskarbitene i ovnen, da kommer sødmen best frem.
– Mos de bakte bitene sammen med vann eller hvitvin og smak til med krydder. Du kan gjerne toppe suppen med krutonger, spekemat, kylling eller salvie, foreslår han.
Her er Matprats gresskarsuppeoppskrift
Saus
Gresskarsaus til kjøtt er og en sikker vinner.
– Suppe eller saus, hva er egentlig forskjellen? Som oftest er det konsistensen og at du gjerne tilsetter enda litt mer komplementærsmak til en saus, forklarer Øresland.
Smak til suppen med en skvett god vin, litt hakkede urter og et liten ekstra klatt med smør før servering.
– Er du ordentlig feinschmecker kan du jo tilsette litt gresskarkjerneolje i finishen. Den får du tak i på velassorterte butikker og på helsekostbutikker, supplerer han.
Pai
Den gresskar-retten vi nok kjenner best kommer fra den amerikanske Halloweenfeiringen, nemlig «pumpkin pie».
Her finnes det også mange forskjellige oppskrifter, men Matprat har nettopp publisert denne.
Scones
Store gresskar er ofte mildere på smak og farge, mens de litt mindre gir fin farge og bedre konsistens til bakverk som scones.
– De granatformede Hokkaido-gresskarene og de små kjegleformede butternutgresskarene er de med mest smak, og egner seg svært godt til å ha i bakverk. Kok eller bak dem møre før du moser dem og blander litt av purèen inn i deigen, oppfordrer Tvedt-Øresland.
Chutney
Mangochutney på indisk restaurant har nok mange smakt. Men også gresskarchutney er godt, særlig til kjøtt eller ost.
– Med litt varmebehandlingen får gresskarbitene den konsistensen du forbinder med chutney. Lag den enten veldig søt, eller ganske spicy og søt, oppfordrer han.
Syltet gresskar
Syltet gresskar er godt til det meste av kjøtt.
Kok opp små gresskarbiter og legg det på glass med eddik og sukkerlake sammen med ingefær og rosépepper.
– Det smaker utmerket som tilbehør til biffen, eller som tilbehør til kraftige velsmakende oster. Prøv for eksempel denne oppskriften, foreslår han.
Barnemat
Grønnsakmos finnes i alle varianter, og er ofte barnets første møte med noe annet enn melk og grøt.
Prøv deg frem med bakt gresskar most sammen med potet, gulrot, pastinakk eller andre grønnsaker og kanskje en klatt med smør.
Som tilbehør
– Jeg synes du bringer frem det beste i gresskaret ved å dele det i båter eller biter, vende det med litt olivenolje, krydre med salt og pepper og bake det i ovnen ved 180 °C i ca. 20–30 minutter, foreslår kokken.
Da får du ordentlig god smak og et veldig godt tilbehør til for eksempel biff.
– Moser du det sammen med en skvett hvitvin, god eddik, og litt salt og pepper, får du en kjempegod mos eller puré som jeg synes harmonerer godt til hvitt kjøtt, legger han til.
Gresskar kan brukes naturell eller stekt som tilbehør eller som del av for eksempel en pasta.
Sunt og mettende
Det fine med gresskarinnmaten er at den også er sunn.
– Gresskarkjøttet inneholder masse betakaroten og lite kalorier. Betakarotenet omdannes til A-vitamin, som igjen er viktig for både immunforsvaret, huden og synet, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Betakaroten virker også som en antioksidant i kroppen vår og er viktig for å beskytte cellene våre mot skader.
– I tillegg inneholder gresskarkjøttet både folat, som er en av B-vitaminene og litt E-vitamin, legger hun til.
Frøene er også veldig sunne, akkurat som alle andre frø.
–Spiser du både gresskarkjøttet og frøene har du faktisk fått i deg nesten alle næringsstoffene kroppen trenger i samme måltid, forteller ernæringseksperten.
Frøene har mye sunne fettsyrer, både enumettede og flerumettede, mye kostfiber og høyt proteininnhold. De er rike på E-vitaminer og har både kalsium, jern, magnesium og fosfor.
– Selve frøene har mer kalorier enn resten av gresskaret. Hele 624 kalorier per 100 gram, men alle frø og nøtter ligger på mellom 600 og 700 kalorier, avslutter hun.
Les også: