NRK Meny
Normal

IKEA tilbakekaller speildør

Den store Aurland-speildøren på PAX-garderobeskapet kan løsne og falle av og knuses.

Tilbakekalte dører

Disse dørene trekkes tilbake.

Foto: Montasje / IKEA

Jan Christian Thommese

De som har den aktuelle datostemplingen må bytte døren umiddelbart, sier Jan Christian Thommesen fra IKEA.

Foto: IKEA

IKEA har hittil fått inn 14 rapporter om at speildøren har løsnet.

Så langt er kun én person lettere skadet, men flere av speildørene trekkes nå tilbake.

- Rapportene har kommet fra Tyskland og Russland, som har de største markedene for slike dører. Den skadede personen er fra Tyskland, og det var snakk om en liten rift, sier Jan Christian Thommesen, kommunikasjonsrådgiver IKEA Norge til NRK.no.

Solgt i hele Norge

Hittil er det solgt 1649 speildører i Norge, fordelt på de forskjellige varehusene.

- Vi ønsker at kunder som har kjøpt en slik speildør de tar kontakt med kundeservice på 81544000, da får de anvisninger om hvordan de går frem for å sjekke datostemplingen som står på dørene, forklarer han.

De som har den aktuelle datostemplingen må bytte døren umiddelbart.

- Da vil kunden få en anvisning om hvordan de skal demontere døra. Speildøren kan enten byttes i en annen modell eller kunden kan få pengene tilbake, forteller Thommessen.

Ikke første gang

I forrige uke stod en annen av IKEAs garderobedører på EUs liste over farlige produkter.

Også denne skyvedøren kunne falle av og knuses.

- Skyvedøren selges i Norge, men ikke det partiet som måtte tilbakekalles, presiserer Thommessen.

Døren som nå trekkes tilbake produseres av samme leverandør som ELGÅ FENDSTAD, som har vært tilbakekalt i andre land siden 22. september.

Parallelle undersøkelser påviste lignende problemer for et begrenset antall PAX AURLAND-speildører, som for ELGÅ FENSTAD.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.