Hopp til innhold

Klokken 15 slår tyvene til

Enkelte tider av døgnet er det ekstra viktig å passe godt på verdisakene.

Illustrasjon av lommetyveri

Pass på! Lommetyvene tar ikke sommerferie.

Foto: Hanne Tungen / NRK (Illustrasjonsfoto)

Om sommeren oppholder det seg ofte flere turister i de største storbyene enn ellers, og selv om sommeren ikke nødvendigvis er høysesong for lommetyverier, finnes det likevel flere forhåndsregler man bør ta.

For frekke lommetyver vet å utnytte tidspunkter og situasjoner som kan være kaotiske og ikke helt oversiktlige for folk – som da mange mennesker er samlet på samme sted.

Statistikk over anmeldte lovbrudd og politiets straffesaksbehandling fra 2011 sammenlignet med 2010 viser nemlig at vinningsforbrytelser som grove tyverier fra personer på offentlig sted har økt betraktelig fra 2010 til 2011.

Bare på ett år har andelen lommetyverier økt med hele 33,5 prosent – og de fleste av dem skjer i storbyene, viser statistikken.

Skjer ofte mellom 15 og 18

Roar Kvassheim

Politioverbetjent Roar Kvassheim er leder for lommetyvprosjektet i Oslo.

Foto: Petter Sommer/NRK

Roar Kvassheim, leder av innsatsenheten mot lommetyveri i Oslo politidistrikt, sier det er i spesielt to situasjoner mange opplever å bli frastjålet verdisakene sine.

– Den ene situasjonen er i det typiske ettermiddagsrushet, som er mellom klokken 15 og 18 i hverdagene, sier Kvassheim til Nrk.no

– I dette tidsrommet er ofte store mengder av personer samlet på et lite område, som for eksempel når folk reiser med kollektivtrafikken, sier han.

Den litt uoversiktlige situasjonen i denne trengselen skaper ypperlige arbeidsvilkår for lommetyvene, opplyser han. Spesielt før avreise til et sted bør man være oppmerksom.

– Lommetyvene jobber veldig ofte opp mot steder hvor publikum kjøper billetter. Her får tyvene med seg hvilken pinkode du bruker ved billettkjøp. Deretter følger de offeret til for eksempel rulletrapper, sier Kvassheim.

– Andre ganger slår de til idet folk går inn på toget. Steder hvor det er ekstra trangt, blir ofte brukt av tyvene, sier politioverbetjenten.

Slår av en hyggelig prat

Den andre situasjonen hvor mange opplever å miste verdisakene sine, er i forbindelse med en tur på byen.

Både i 2010 og 2011 skjedde omtrent 30 prosent av de anmeldte tyveriene i Oslo på natta i helgene, i områder dominert av skjenkesteder og på møteplasser.

Kvassheim sier det høye antallet med tyverier i dette tidsrommet også skjer i forbindelse med at mange folk befinner seg på et begrenset område.

– Det beruselsesnivået som folk gjerne har på byen, gjør at folk er litt mindre oppmerksomme, sier han.

Tyvene kan jobbe inne på utestedene langs bordene, i køen inn til utestedet og ved bardisken, forteller politioverbetjenten. De følger ofte med på om noen legger fra seg mobilen eller veska ved bardisken.

– De operer også ute på gateplan, og ser seg ofte ut berusede personer. Tyvene kan oppsøke dem, og inngå en samtale som gjerne bærer preg av at de er feststemte selv. Men målet er å stjele verdigjenstander, sier Kvassheim.

Ha sekken under oppsyn

I ferien er det heller ikke uvanlig at mange pakker med seg både pc, iPad og smarttelefon i bagasjen sin.

Peggy Sandbekken Heie

Peggy Sandbekken Heie, seniorrådgiver i NorSIS.

Foto: Norsis

Siden slikt utstyr gjerne inneholder sensitiv informasjon, er det viktig at denne beskyttes, sier Peggy Sandbekken Heie, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring.

– Det er viktig at du passer godt på både kortet ditt og smarttelefonen din. Mange har jobbmailen sin på slike telefoner, og da bør man ha installert program som beskytter denne informasjonen, sier hun.

Tiltak man kan gjøre før ferien er å sørge for at telefonen har et passord, og et sikkerhetsprogram som både har en fjernslettings- og sporingsfunksjonalitet.

– Hvis telefonen din blir stjålet, og den er uten et passord, kan andre gå inn å lese jobbmailen din. Telefonen kan også inneholde privat informasjon om deg som kan misbrukes av andre, sier Sandbekken Heie.

Flere kan også velge å bruke en ryggsekk for å oppbevare verdisakene sine i. Derfor er det lurt å ta enkelte forbehold.

– Står du da i kø, er det viktig å hele tiden ha sekken under oppsyn. Ha vesker i fanget og mobilen i innerlomma dersom du er på byen. Det kan også være lett å miste oversikten i en taxikø eller på reise med mye bagasje. I slike situasjoner bør man passe godt på, sier hun.

Vær oppmerksom på uvanlige situasjoner

Politioverbetjent Kvassheim mener jentenes store vesker kan gjøre det enklere for tyvene å stjele verdisaker.

– Det vil alltid lønne seg å oppbevare verdisakene tett på kroppen, og på vanskelig tilgjengelige steder. Å ha lommeboka i framlomma i stedet for baklomma hjelper, sier Kvassheim.

Han oppfordrer også om å ha verdisakene i en jakke med glidelås dersom man først oppbevarer verdisakene sine der.

– Vær dessuten spesielt oppmerksom på om noe litt uvanlig skjer. Det kan være at noen mister noe foran deg, og det blir en trengselssituasjon ut av det. Andre ganger kan noen komme bort til deg og spørre om veien til noe, sier han.

– Til sist, men ikke minst, er det veldig viktig å skjule pinkoden når man bruker betalingskort, sier politioverbetjenten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)