Hopp til innhold

I år er Italia historisk billig

Krona er nær det sterkeste nivået på 25 år, mens eurosonen og USA sliter. Det betyr at ferielystne nordmenn går enda bedre tider i møte, spesielt i Sør-Europa.

Landsbyen Manarola i Italia

Dette er landsbyen Manarola, en av de fem landsbyene som utgjør området Cinqueterre på vestkysten av Italia. Her strekker den norske krona seg lenger enn noensinne, om vi skal tro prognosene.

Foto: Casey Muller/Wikimedia Commons

Det er lenge siden krona har vært så sterk som nå. Samtidig sliter Sør-Europa med nedgang og økonomisk uro. I år kan du dra på historisk billig ferie – og du kan gjøre det med god samvittighet.

Den enes død, den andres brød. Landene rundt oss sliter, og krona er knallsterk mot valutaen i USA, Sverige, Storbritannia og Eurosonen. Faktisk nærmer krona seg et nivå vi ikke har sett på 25 år, og det er ifølge flere valutaanalytikere sannsynlig at euroen vil bli rekordbillig i løpet av året, helt ned mot 7,10 kroner.

Kynisk sett betyr det at norske turisters lommebøker blir enda et hakk feitere i året som kommer.

LES OGSÅ: Ventar kraftig auke i cruisetrafikk
LES OGSÅ: Norsk flytrafikkk størst i Europa

– Kutter i Sør-Europa

Shakeb Syed i Argo Securities

Shakeb Syed i Argo Securities ser lyst på året som kommer, iallfall for den norske krona.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ifølge sjeføkonom Shakeb Syed i Argo Securities er det spesielt landene lengst sør i Europa som blir billige – og som sårt trenger turistkronene.

– Den sterke kronekursen betyr at det er gunstig å være turist i Europa, men prisnivået i landet du reiser til teller også inn. Det er flere land i Sør-Europa som opplever nedkonjunktur og nedgangstid, og prisene er kuttet betraktelig, og flere produktområder vil til og med se priskutt, mener Syed.

Og trenden i Europa vil fortsette, ifølge Syed. Krona vil holde seg sterk, og fortsette oppgangen, mens Europa ikke vil ha sterk prisvekst i året som kommer.

Det er spesielt landene Portugal, Spania, Hellas og Italia som vil være historisk billige å besøke i år.

– For å lokke til seg turister er det grunn til å tro at landene vil kutte prisene ekstra på hoteller, reiser og leiebiler, sier Syed.

LES OGSÅ: Reiselivet skal samarbeide tettere

– Sløs og kos dere

Som nordmann har man innkassert milliongevinsten allerede, med den høye oljeprisen. Bør man derfor ha dårlig samvittighet når man bruker penger i land med betydelige økonomiske problemer?

Christine Baglo

Christine Baglo, reiseansvarlig i Dagsavisen. Hun håper flere nordmenn vil handle lokalt, og dermed bringe mer penger inn til befolkningen i landene som sliter i Sør-Europa.

Foto: Privat

Nei, mener Christine Baglo, redaktør for Dagsavisens reiseseksjon.

Hun mener det er en kjempesjanse for nordmenn å utforske steder utenfor allfarvei, attpåtil med verdens reneste samvittighet. Stedene der turismen ikke er utbredt vil ha lavere priser og større priskutt enn de mer turistifiserte områdene. Der får man både mer for pengene, og man får hjulpet lokalbefonlkningen.

– Tenk på å spre pengene deres litt, og det er lov å gi litt ekstra tips. Det er mange mennesker som strever i disse landene, og turistbransjen er et av områdene som virkelig har muligheten til å hjelpe på det, sier Baglo til NRK.no.

Og hun fortsetter:

– Det er bare å sløse og kose seg. Bruk lokale råvarer, gå på lokale restauranter, kjøp kjøtt og fisk fra lokale butikker. Og hvis man går litt utenfor allfarvei kan man oppleve noe helt nytt, og samtidig ende opp med å støtte noen som ikke ellers ville blitt hjulpet økonomisk, sier hun.

Alt tyder på at 2013 blir nok en toppnotering for nordmenns reisevirksomhet. Vi satte ny passasjerrekord på Gardermoen i fjor, og det er svært lite som tyder på at 2013 blir noe annerledes, ifølge Baglo.

– Vi kommer nok til å reise enda mye mer. Det er begrenset hvor mye vi klarer å pusse opp huset og hytta. Vi søker opplevelser, vi bruker pengene på å bo godt og oppleve nye ting. Vi sier ja takk, begge deler, sier hun.

LES OGSÅ: Økt turisme i høst
LES OGSÅ: – Utsikt viktigere enn sol og varme

– Skynd deg til USA

Mens finansanalytikerne stort sett er enige om at euroområdet vil være billig i tida framover, er prognosene mer delt i spørsmålet om USA. Det er fortsatt billig å dra til USA nå, men du bør skynde deg, om du ser på økonomien før reisemålet.

– Vår prognose på dollaren sier at kronen skal svekke seg utover året. Prisnivået vil stige framover, og selv om det er et gunstig sted å reise til nå, tror jeg ikke det blir gunstigere framover, sier Syed.

– Italiaferien kan du kjøpe hele året, men du bør skynde deg til USA, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)