Hopp til innhold

– Utsikt viktigere enn sol og varme

Turister i Nord-Norge og på Svalbard skyr ikke kjølig vær hvis bare sikten er god, viser ny reiseundersøkelse. – Det viktigste for oss er å besøke området. Temperaturene kommer i andre rekke, sier italieneren Lorenzo Facello.

Turister i nord ser ut til å akseptere litt regn og skiftende vær så lenge ikke sikten blir for dårlig, viser en ny studie gjort for Transportøkonomisk institutt.

Sørkoreanerne Jung Beom Cho og Tae Jun Park skal til Lofoten for første gang, og håper de får se de flotte fjellene.

– Vi håper på godt vær, men det er ikke så viktig. Det viktigste er at det ikke regner, slik at vi kan klatre i fjellet, sier Tae Jun Park fra Sør-Korea.

Turister fra Sør-Korea

Jung Beom Cho og Tae Jun Park fra Sør-Korea skal til Lofoten for å klatre på Reinebringen.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Planen er å klatre på Reinebringen, som de har sett bilder av og hørt mye fint om.

– Jeg har hørt at utsikten derfra er fantastisk! Og så gleder jeg meg til å se Reine og Å. Men været er ikke så bra her i Bodø, så jeg er litt nervøs for hvordan det blir, sier Jung Beom Cho som sitter på fergen som straks skal krysse Vestfjorden.

Koreanerne skal bare overnatte et døgn i Lofoten, så de har ikke så mange muligheter til å få se utsikten fra fjelltoppene i klart vær.

Temperaturen er ikke så viktig

Nærmere 850 utenlandske og norske fritidsreisende ble intervjuet i Vesterålen, og vel 700 på Svalbard. Svarene viser at turistene ikke har noe mot litt kjølig vær så lenge sikten er god.

Resultatet er i strid med tidligere ekspertbaserte studier som hevder at komfortabel temperatur er viktigst for turister.

Undersøkelsen er publisert i Climate Research, et av de internasjonalt ledende tidsskriftene for klimarelaterte studier som kombinerer naturvitenskapelig og samfunnsvitenskapelig tilnærming.

Sjekket ikke værmeldinga

En tredjedel at turistene på Svalbard og over halvparten av de besøkende i Vesterålen oppgir at de ikke hadde sjekket værforholdene på reisemålet før de bestemte seg for den aktuelle reisen.

Det stemmer også for paret fra Brønnøysund som onsdag starter en ukes ferie i Lofoten og Vesterålen med bobil.

Marianne Wiik og Jostein Ebbesen

Marianne Wiik og Jostein Ebbesen fra Brønnøysund er på testur med en bobil som de vurderer å kjøpe.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

– Vi har ikke sjekket værmeldingen før vi bestemte oss, men vi var og kikket innom i går kveld. Det ser jo ikke så bra ut, sier Marianne Wiik.

Det viktigste for paret er å oppleve Lofoten og Vesterålen, selv om de håper på godvær.

– Men det er ikke noe vi regner med, sier Wiik.

– Når vi vil ha sol og varme drar vi til Kroatia, sier Jostein Ebbesen.

Og det er akkurat det paret har gjort i år. Første delen av ferien ble tilbrakt i Kroatia, resten av ferien bruker de i nord.

Positivt overrasket

Undersøkelsen viser også at fritidsreisende i begge disse områdene syntes været var bedre enn forventet.

Rundt 80 prosent av de besøkende på Svalbard og nær 70 prosent av de besøkende i Vesterålen syntes været under oppholdet var ganske godt eller svært godt.

Undersøkelsen viser videre at det er forskjeller i værpreferanser og forventninger mellom de besøkende i de to områdene, som befinner seg i to ulike klimasoner.

Fritidsreisende har varierende og subjektive ideer om hva som oppfattes som ”godt”, ”dårlig” og ”akseptabelt” vær.

Sanseinntrykk

Resultatet må forstås i forhold til den sterke betydningen av synsinntrykk i turisme som sightseeing.

Lorenzo Facello

Lorenzo Facello fra Roma i Italia.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

For turister i Nord-Norge som har eget kjøretøy regulerer imidlertid været hvor lenge man blir i et område. En del turister med egne kjøretøy forlater et område raskere enn planlagt om de ikke liker værforholdene. Godt vær får samtidig turistene til å bli lenger enn planlagt.

Italieneren Lorenzo Facello fra Roma har vært i Lofoten for sju år siden. Denne gangen har han tatt med seg kjæresten for å oppleve stillheten og roen i øyriket. De skal være på campingplass i to netter, og så planlegger de to netter på hotell. Han husker stillheten og roen fra sist gang han var, og det er det han ønsker å dele med kjæresten sin. De planlegger å leie sykkel, og kanskje fiske litt fra båt.

Facello sjekket værmeldingen før han dro, og der stod det overskyet og delvis godt vær.

– Det viktigste for oss er å besøke området. Temperaturene kommer i andre rekke. Vi er fra Roma, og vi synes det er bedre når det er varmt, men vi har med oss godt utstyr slik at vi kan holde oss varme, sier Facello.

Liker ikke vind

Med Svalbard som klasserom

Svalbard er et populært reisemål for turister.

Foto: Knut Rindahl

Flertallet av turistene på Svalbard sier at det er greit at det er litt kaldt og hele 20 prosent liker at det er kjølig. Men turistene her liker ikke vind, noe som må sees i lys av at mye sightseeing på Svalbard skjer med mindre utfluktsskip. Med sterk vind, blir bølgene høye og turistutfarter kan avlyses eller bli opplevd som ubehagelige.

Videre er vindkjølingen betydelig i dette området. Hvis det for eksempel er 5° C og frisk bris, så føles det som -7° C. Så lenge det er god sikt og ikke for hyppige regnskurer, ser det ut til at svalbardturistene er fornøyde.

Dårlig vær en opplevelse

For noen tilreisende her er også møtet med naturkreftene en del av tiltrekningen til nordområdene, og litt av det som kalles dårlig vær kan stimulere andre sanser enn synet.

Storm Nordland

Mange bodøværinger oppsøker moloen i Bodø når det er dårlig vær, og liker å kjenne sjøsprøyten og vinden som rusker i kroppen.

Foto: Rune Nilsen/Nordlandsposten/NTB / SCANPIX

Besøkende på Svalbard var generelt mer positive til været enn turister intervjuet i Nord-Norge. Søreuropeiske turister klaget mest og hadde minst aksept for lave temperaturer.

Undersøkelsen tyder på at mange potensielle besøkende har for negative oppfatninger av værforholdene i nordområdene, noe som gjør at reisemål her ikke blir tatt i betraktning når folk foretar feriebeslutningene. Dermed bør man vurdere om promosjon av nordområdene i større grad bør inkludere mer detaljerte opplysninger om værforholdene.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos har klare meninger om hva som er verdt å se i Norge som turist. Til Bergens Tidende sier han følgende:

– Bergen har alt. Jeg pleier ikke å si det høyt, men her i Norge er det bare Bergen og Nord-Norge som er verdt å se, sier Kjos med et flir.

Undersøkelsen til Transportøkonomisk institutt er finansiert av NORKLIMA-programmet i Norges forskningsråd med Jens Kr. Steen Jacobsen ved Transportøkonomisk institutt som prosjektleder.