Hopp til innhold

Hvit pupill på barn kan være svulst

Hvis det ene øyet blir hvitt når blitsen lyser, kan det være tegn på svulst eller en alvorlig øyesykdom.

Hvit pupill

Grå stær, Coats sykdom eller svulst på øyet. Kontakt øyelege hvis pupillen blir hvit i stedet for rød når blitsen treffer det.

Foto: Peterpan23/Fotomontasje / Wikicommons

Når blitsen treffer øyet, reflekteres en hinne som heter «årehinnen». Dermed blir øyet rødt. Hvis øyet er skadet, kan du få en hvit flekk i stedet, såkalt hvit pupill. I verste fall er det svulst.

– Svulst på netthinnen kan være veldig farlig. Den kan spre seg fra øyet og i verste fall være dødelig, sier øyelege Ragnheidur Bragadottir ved Oslo universitetssykehus.

– Barn som har hvit pupill eller hvit refleks ved kamerablits må snarest til øyelege, ikke optiker, sier Bragadottir.

Hun mener det er viktig å sjekke om barnet ser på begge øynene.

– Hold for det ene øyet og deretter for det andre. Se hvordan barnet reagerer. Små barn protesterer når man dekker for det ene øyet hvis det andre ser dårlig, sier Bragadottir. Hun mener at voksne også bør sjekke dette regelmessig.

Kan være sjelden sykdom

Hvitt øye når blitsen reflekteres kan også være et tegn på øyesykdommen grå stær eller en sjelden sykdom som heter Coats.

Test begge øynene

Det kan være enkelt å sjekke synet på begge øynene. Sebastian Aaland skulle finne ut hvilket sikteøye som var best. Da oppdaget han at han ikke så på det ene øyet.

Foto: Skjermdump / NRK

Sebastian Aaland (13) fra Arendal er en av pasientene i NRKs nye program «Hva feiler det deg?» . I programmet forteller han om sommeren for to år siden. Da skulle han og faren ut for å skyte med pil og bue. «Hva er ditt sikte-øye?» spurte faren. Sebastian knep først det ene øyet igjen, så det andre. «Det må bli det høyre, for på det venstre ser jeg ikke», sa Sebastian.

Sebastian ble sendt til Oslo universitetssykehus. Der konstaterte de at han har Coats sykdom. Det er en sjelden sykdom som gjør at blodårene på netthinnen blir skadet. Som oftest rammer sykdommen små gutter. Hvis den ikke oppdages tidlig, kan man bli blind. Behandlingen av sykdommen kan være omfattende.

Video som beskriver Coats sykdom, en sjelden øyesykdom. Videoen er brukt i og laget av "Hva feiler det deg?"-redaksjonen.

SE VIDEO: Dette er Coats sykdom.

– Det kjedeligste med å ha Coats, er alle spørsmålene og at jeg får mye sympati. Jeg har det jo bra, sier Sebastian. Han tror han hadde hatt bedre reaksjonsevne hvis han hadde sett på begge øynene.

– Men det vet jeg ikke, for det har alltid vært sånn, legger han til.

Tegn på at barnet ser dårlig

– Hvis barnet ditt skjeler, ser dårlig i mørket eller må være veldig nær ting det skal se på, bør du ta en tur til øyelege, sier Ragnheidur Bragadottir.

Mange øyesykdommer utvikler seg over tid. Hvis du ikke får tidlig behandling, kan du bli blind. Derfor er det viktig å komme raskt til øyelege.

På spørsmål om hva Sebastian Aaland synes det er viktig å fortelle om Coats sykdom, svarer han følgende:

– Det er lurt å oppdage det tidlig, slik at man kan redde synet. Ta bilder med blits for å se om øyet blir hvitt.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)