Hopp til innhold

Superbrillene kan gi John Arne syn tilbake

En ny behandling kan gi svaksynte nordmenn deler av synet tilbake. For John Arne Nordholmen (29) haster det. Han vil se det viktigste i livet sitt.

Behandling av Retninitis Pigmentosa

John Arne Nordholmen mister gradvis synet. Disse brillene gir ham håp.

Foto: Astrid Engen / NRK

John Arne har øyesykdommen Retinitis pigmentosa (RP). Cellene på netthinnen dør, og synet forsvinner gradvis. Mange blir til slutt blinde.

1500 nordmenn er rammet av sykdommen. I løpet av det siste året har ti av dem testet en helt ny behandling.

Spesielle briller fører strøm gjennom en tynn ståltråd på øyet. Dermed kan døde synsceller på netthinnen vekkes til live.

Øyet behandles i en halvtime hver gang, og pasientene må gjennom behandlingen én gang i uken over lang tid.

– Det har ikke vært mulig å behandle RP før nå. Vi håper at den nye metoden kan bremse celledøden og kanskje gi pasientene noe av synet tilbake, sier forsker Josephine Prener Holtan ved øyeavdelingen på Oslo universitetssykehus.

Hvis det viser seg at behandlingen er vellykket, er det første gang forskere har klart å utvikle en metode som kan reversere arvelig blindhet, melder Blindeforbundet.

Vil se det viktigste i livet

John Arne Nordholmen med datteren Ronja.

John Arne Nordholmen med Ronja rett etter fødselen. Hans håp er å få godt nok syn til å se datterens utvikling.

Foto: Privat

For John Arne Nordholmen kommer behandlingen som bestilt. Da han begynte med den i fjor høst, var kona Pernille akkurat blitt gravid. I april kom Ronja til verden. NRK Puls har fulgt paret gjennom det siste året.

Normal netthiinne

Netthinnen hos en frisk person.

Foto: Oslo Universitetssykehus
Netthinnen hos pasient med Retinitis pigmentosa

Netthinnen hos pasient med Retinitis pigmentosa. De svarte flekkene viser celledød. Der er pasienten blind.

Foto: Oslo Universitetssykehus

– Jeg håper selvfølgelig å kunne se utviklingen hennes. Det er en fare for at jeg blir blind, men det er ikke noe jeg tenker på i hverdagen. Da jeg fikk RP for åtte år siden, var jeg sikker på at jeg ikke skulle ha barn. Det har endret seg, smiler John Arne.

Mens de fleste av oss har 180 graders synsfelt, har han 10.

– Det er som å se igjennom et bitte lite sugerør. Utenfor er det ikke svart eller grått. Hvis jeg holder hånda bak hodet ditt, ser du den ikke. Sånn er det utenfor mitt tigraders synsfelt, sier John Arne til NRK Puls.

Én av ti

Han er én av 10 nordmenn som har testet behandlingen med superbrillen i et forsøksprosjekt. Metoden kommer fra Universitetet i Tübingen .

I disse dager avsluttes en internasjonal studie der 100 personer har testet eventuelle bivirkninger. John Arne håper behandlingen kan bli permanent, og tilbys til alle RP-pasienter i Norge.

– Mens jeg holdt på med behandlingen, synes jeg at jeg fikk bedre sidesyn. Men nå som den er ferdig for denne gang, ser jeg ikke så godt til sidene.

– Derfor tror jeg at behandlingen hadde effekt. Det er ikke noe mirakelkur, men jeg håper den vil virke over tid, sier John Arne Nordholmen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)