Det du trenger er hovedsakelig umettet fett, enumettet så vel som flerumettet. Det du helst ikke skal få for mye av, er mettet fett. Og det du overhodet ikke trenger, er industrifremstilte transfettsyrer.
Se videoklipp
Dropp ferdigmaten
Transfettsyrer forekommer i mange margarintyper, smult og andre vegetabilske fettyper til bakverk, og er utstrakt brukt i næringsmiddelindustrien. Svært mye ferdigmat inneholder betydelige mengder transfettsyrer. Sjekk derfor alltid varedeklarasjonen for å unngå matvarer der én av ingrediensene er «delvis herdede vegetabilske oljer».
Les også
Nøtter er bra for deg.
Foto: Erik HannemeannSats på plantefett
Ser man på hvor de ulike typene fettsyrer forekommer i naturen, kan man klassifisere dem som dyrefett og plantefett. Som regel har plantefett en høy andel umettede fettsyrer (både enumettede og flerumettede). Imidlertid finnes det unntak: Kokosolje har svært høyt innhold av mettet fett, men er likevel en ganske sunn matvare.
Våre fremste kilder til plantefett er planteoljer, nøtter og avokado.
Les også
Dyrefett finner man blant annet i melk, kjøtt, ost og eggeplommer – og fettsyrene der er i hovedsak mettede. Smør og ost brukt med måte gjør ingen skade. Det er når man overdriver inntaket av mettede fettstoffer og kombinerer det med et høyglykemisk kosthold, at problemene oppstår.
Fet fisk inneholder mye av det sunne fettet.
Foto: Erik HannemannSpis fisk
Fisk er unntaket når det gjelder dyrefett. Fet fisk er nemlig svært rik på flerumettede fettsyrer, faktisk av en type som er svært gunstig. Laks, makrell, sardiner og sild er fete fiskeslag. De inneholder mye omega-3-fettsyrer, som er svært gunstige og faktisk helt avgjørende for helsen. Men ikke all fisk har mye fett, og hvitfisk som sei, torsk og flyndre er ganske mager.
Utdrag fra Fedon Lindbergs bok: «Fedons Metode», Gyldendal