Hopp til innhold

Hvilken type fett trenger jeg?

Nyttig om ulike typer fett og hvilke matvarer du finner dem i.

Olivenoljer
Foto: Erik Hannemann

Det du trenger er hovedsakelig umettet fett, enumettet så vel som flerumettet. Det du helst ikke skal få for mye av, er mettet fett. Og det du overhodet ikke trenger, er industrifremstilte transfettsyrer.

Se videoklipp Hva er fett?

Dropp ferdigmaten

Transfettsyrer forekommer i mange margarintyper, smult og andre vegetabilske fettyper til bakverk, og er utstrakt brukt i næringsmiddelindustrien. Svært mye ferdigmat inneholder betydelige mengder transfettsyrer. Sjekk derfor alltid varedeklarasjonen for å unngå matvarer der én av ingrediensene er «delvis herdede vegetabilske oljer».

Les også
Ikke ett fett

Valnøtter

Nøtter er bra for deg.

Foto: Erik Hannemeann

Sats på plantefett

Ser man på hvor de ulike typene fettsyrer forekommer i naturen, kan man klassifisere dem som dyrefett og plantefett. Som regel har plantefett en høy andel umettede fettsyrer (både enumettede og flerumettede). Imidlertid finnes det unntak: Kokosolje har svært høyt innhold av mettet fett, men er likevel en ganske sunn matvare.

Våre fremste kilder til plantefett er planteoljer, nøtter og avokado.

Les også
Hvor mye fett trenger jeg?

Dyrefett finner man blant annet i melk, kjøtt, ost og eggeplommer – og fettsyrene der er i hovedsak mettede. Smør og ost brukt med måte gjør ingen skade. Det er når man overdriver inntaket av mettede fettstoffer og kombinerer det med et høyglykemisk kosthold, at problemene oppstår.

Fet fisk

Fet fisk inneholder mye av det sunne fettet.

Foto: Erik Hannemann

Spis fisk

Fisk er unntaket når det gjelder dyrefett. Fet fisk er nemlig svært rik på flerumettede fettsyrer, faktisk av en type som er svært gunstig. Laks, makrell, sardiner og sild er fete fiskeslag. De inneholder mye omega-3-fettsyrer, som er svært gunstige og faktisk helt avgjørende for helsen. Men ikke all fisk har mye fett, og hvitfisk som sei, torsk og flyndre er ganske mager.

Utdrag fra Fedon Lindbergs bok: «Fedons Metode», Gyldendal

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)