Minimum 30 prosent av ditt totale energiinntak bør komme fra sunt og minimalt behandlet fett.
For en inaktiv person på 70 kilo vil det si 60–75 gram fett daglig, eller fire–fem spiseskjeer. Grunnen er at fett rommer så mye energi per gram.
Fordelt på fire–fem måltider skjønner du at det er snakk om nokså moderate mengder.
Oljer, nøtter og fisk
Rundt to prosent av dette fettet bør komme fra omega-3-fettsyrer (fet fisk, eller plantekilder som linfrø og nøtter), tre til seks prosent fra omega-6-fettsyrer (som forekommer i de fleste planteoljer, som solsikkeolje, og de fleste nøtter).
Les også
Høyden 10–15 prosent bør komme fra mettet fett (dyrefett, meieriprodukter, sjokolade), mens resten – det vil si hoveddelen – bør komme fra enumettet fett (olivenolje, rapsolje, mandler, avokado).
Spiser for lite fett
Dersom du er svært fysisk aktiv og har et energibehov på 4000 kalorier daglig, bør du øke fettinntaket tilsvarende (og se til at det meste er umettet fett). Idrettsutøvere begår av og til den feil å spise for lite fett og for mye karbohydrater, og det har negativ innvirkning på ytelsene og hvor fort de blir restituert.
Især for lite flerumettet fett (spesielt omega-3-fett) kan være skadelig for helsen, og vil dessuten gjøre det vanskelig å gå ned i vekt.
Utdrag fra Fedon Lindbergs bok: «Fedons Metode», Gyldendal