Hopp til innhold

Hvor mye fett trenger jeg?

Fire-fem spiseskjeer daglig er nok.

Olivenolje og hvitløk
Foto: matprat.no

Minimum 30 prosent av ditt totale energiinntak bør komme fra sunt og minimalt behandlet fett.

For en inaktiv person på 70 kilo vil det si 60–75 gram fett daglig, eller fire–fem spiseskjeer. Grunnen er at fett rommer så mye energi per gram.

Fordelt på fire–fem måltider skjønner du at det er snakk om nokså moderate mengder.

Nøtter
Foto: Erik Hannemann

Oljer, nøtter og fisk

Rundt to prosent av dette fettet bør komme fra omega-3-fettsyrer (fet fisk, eller plantekilder som linfrø og nøtter), tre til seks prosent fra omega-6-fettsyrer (som forekommer i de fleste planteoljer, som solsikkeolje, og de fleste nøtter).

Les også
Hvilken type fett trenger jeg?

Høyden 10–15 prosent bør komme fra mettet fett (dyrefett, meieriprodukter, sjokolade), mens resten – det vil si hoveddelen – bør komme fra enumettet fett (olivenolje, rapsolje, mandler, avokado).

Spiser for lite fett

Dersom du er svært fysisk aktiv og har et energibehov på 4000 kalorier daglig, bør du øke fettinntaket tilsvarende (og se til at det meste er umettet fett). Idrettsutøvere begår av og til den feil å spise for lite fett og for mye karbohydrater, og det har negativ innvirkning på ytelsene og hvor fort de blir restituert.

Især for lite flerumettet fett (spesielt omega-3-fett) kan være skadelig for helsen, og vil dessuten gjøre det vanskelig å gå ned i vekt.

Utdrag fra Fedon Lindbergs bok: «Fedons Metode», Gyldendal

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)