Ikke ett fett

Hva er egentlig fett?

Olivenolje
Foto: NM Bruger

Fett er det mest energitette næringsstoffet, og inneholder mer energi per gram (9 kalorier) enn noe annet makronæringsstoff. Det er blant annet en viktig kilde til de fettløslige vitaminene A, D, E og K.

Det finnes utallige ulike fettsyrer i naturen, men ikke alle spiller en like viktig rolle i ernæringen.

Riktig fett forbrenner fett

Olje

Enumettet fett finner du i olivenolje.

Foto: erik

Noen fettsyrer er viktige fordi de er byggesteiner for stoffer som inngår i immunforsvaret vårt, og demper betennelsesreaksjoner. Andre er helt avgjørende for at stoffskiftet fungerer som det skal, i og med at vi trenger den riktige typen fett fra maten for å forbrenne fett.

Les også
Hvilken type fett trenger jeg?

Overvektige personer mangler ofte essensielle fettsyrer. Eller forholdet mellom de forskjellige typene de spiser er feil, og de har for mye lagret mettet fett.

Kombinert med antioksidanter påvirker fettsyrer våre forsvarsmekanismer mot kreft, mens andre er viktige for å avverge lidelser som diabetes og hjertesykdom.

Se også videoklipp
Riktig fett til steking
Riktig fett i kaldmat

Hjelper fett?

Smør er mest mettet fett.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Mettet eller umettet

Alle fettholdige matvarer inneholder både mettede og umettede fettsyrer, men blir gjerne beskrevet som enten mettede eller umettede avhengig av forholdet mellom de aktuelle fettsyrene. Smør regnes for eksempel gjerne som mettet fett fordi det består av 60–65 prosent mettet og 30–35 prosent umettet fett.

Fett for god helse

Umettet fett inndeles i to typer – enumettet og flerumettet. Menneskekroppen er i stand til å danne mettede og enumettede fettsyrer, men ikke visse typer flerumettede fettsyrer.

Noen av disse er imidlertid helt avgjørende for god helse, og det eneste stedet vi kan skaffe oss dem er fra kostholdet.

Les også
Hvor mye fett trenger jeg?

Disse kalles essensielle fettsyrer, omtales gjerne som omega-3 og omega-6, og er flerumettede.

Omega-3 mot depresjon

Tranpiller

Kapsler med omega-3.

Foto: ScanStockPhoto

Hjernen og nervesystemet består hovedsakelig av disse essensielle fettsyrene. Depresjon og mange nervesykdommer, blant dem multippel sklerose (MS), ses i sammenheng med lavt inntak av omega-3-fettsyrer.

Omega-6-fettsyrer er også essensielle, men i dag får vi i oss langt mer enn vi trenger.Vestlig kosthold inneholder gjennomgående for mye omega-6 og for lite omega-3.

Denne ubalansen baner vei for kroniske betennelser, som er årsak til mange smertefulle og livstruende sykdommer.

Utdrag fra Fedon Lindbergs bok: «Fedons Metode», Gyldendal

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)