Hormonstoffer funnet i plastflasker

Ny undersøkelse viser at plastflasker kan inneholde hormonforstyrrende stoff som kan påvirke helsen vår.

Plastflasker

Unngå plastflasker hvis du vil være på den sikre siden.

Foto: Asbjørn Anmarkrud Angstreich / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En ny tysk undersøkelse viser at vann på plastflasker fra Italia, Tyskland og Frankrike kan inneholde et hormonforstyrrende stoff som kan påvirke helsen vår,
melder det danske nettstedet Forbrugerkemi.dk

Undersøkelsen viser at vann fra samme kilde gir forskjellig resultat fra glass og plastflaske. Vann fra plastflaske viser tre ganger så høy forekomst av syntetiske stoffer, enn fra vann på glass.

Forskerne fant ut at plastflasker laget av polyetylen terephthalat (PET) inneholdt spor av østrogenlignede stoff. Plastflasker laget av PET vil dermed overføre dette til vannet.

Håkon Lindahl

Håkon Lindahl, miljørådgiver i Grønn Hverdag.

Foto: Pressebilde

- At plastflasker avgir hormonforstyrrende stoffer gir grunn til bekymring, og det bør forskes mer på dette, sier Håkon Lindahl ved Grønn Hverdag.

- Dette handler ikke om stoffet østrogen, men om østrogenlignende stoffer – det vil si syntetiske stoffer som påvirker hormonsystemet vårt. Undersøkelsen tyder på at noen flasker laget av PET kan avgi svake, hormonforstyrrende stoffer, men den identifiserer ikke hvilke stoffer det er snakk om, og undersøkelsen dokumenterer ikke at alle PET-flasker avgir hormonforstyrrende stoffer, sier han.

I små mengder er ikke dette skadelig for et voksent menneske. Østrogen er et kvinnelig kjønnshormon, og tilføres kroppen for mye østrogen kan det virke hormonforstyrrende. Det er først og fremst gravide og barn som utsetter for risikoen av dette.

Tidligere giftfunn

Plastflasker laget av polykarbon kan frigi bisfenol. Tidligere har NRK.no avdekket at det er funnet giftstoffer i tåteflasker.

I går kom Stortingsmeldingen om at salget av tåteflasker laget av BPA-polykarboner er stanset.
”Når det gjelder forholdene her til lands, har alle de viktigste leverandørene i Norge av tåteflasker laget av BPA-polykarbonat, opplyst til Mattilsynet at de har opphørt med salget av disse tåteflaskene etter NRK-programmet ”Forbrukerinspektørene” 23.09.2009”, melder Helse- og omsorgsdepartementet .

I høst kom nyheten om det er også er funnet giftstoffer i kvitteringer fra NRK.no

Unngå plast

Håkon LindahI råder folk som vil være på den sikre siden drikke vann fra glass, eller velge flasker av andre plasttyper som polyetylen eller polypropylen.

Synnøve Castillano ved Norsk Resirk opplyser at alle norske plastflasker inneholder PET. Eneste unntaket er plastflasker fra Bramhult.

-Vi har et godt resirkuleringssystem for våre flasker. Noen blir sendt til vask og gjenbruk, mens andre blir klemt og brukt til nye produkter. Bramhult sine flasker blir i dag ikke resirkulert, legger hun til.

Ønsker du å være på den sikre siden kan du:

• Bruke glass og tappe vann direkte fra kranen
• Bruke glassflaske

Les også: Allergistoffer i Ikeas produkter

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.