En ny tysk undersøkelse viser at vann på plastflasker fra Italia, Tyskland og Frankrike kan inneholde et hormonforstyrrende stoff som kan påvirke helsen vår,
melder det danske nettstedet Forbrugerkemi.dk
Undersøkelsen viser at vann fra samme kilde gir forskjellig resultat fra glass og plastflaske. Vann fra plastflaske viser tre ganger så høy forekomst av syntetiske stoffer, enn fra vann på glass.
Forskerne fant ut at plastflasker laget av polyetylen terephthalat (PET) inneholdt spor av østrogenlignede stoff. Plastflasker laget av PET vil dermed overføre dette til vannet.
Håkon Lindahl, miljørådgiver i Grønn Hverdag.
Foto: Pressebilde- At plastflasker avgir hormonforstyrrende stoffer gir grunn til bekymring, og det bør forskes mer på dette, sier Håkon Lindahl ved Grønn Hverdag.
- Dette handler ikke om stoffet østrogen, men om østrogenlignende stoffer – det vil si syntetiske stoffer som påvirker hormonsystemet vårt. Undersøkelsen tyder på at noen flasker laget av PET kan avgi svake, hormonforstyrrende stoffer, men den identifiserer ikke hvilke stoffer det er snakk om, og undersøkelsen dokumenterer ikke at alle PET-flasker avgir hormonforstyrrende stoffer, sier han.
I små mengder er ikke dette skadelig for et voksent menneske. Østrogen er et kvinnelig kjønnshormon, og tilføres kroppen for mye østrogen kan det virke hormonforstyrrende. Det er først og fremst gravide og barn som utsetter for risikoen av dette.
Tidligere giftfunn
Plastflasker laget av polykarbon kan frigi bisfenol. Tidligere har NRK.no
I går kom Stortingsmeldingen om at salget av tåteflasker laget av BPA-polykarboner er stanset.
”Når det gjelder forholdene her til lands, har alle de viktigste leverandørene i Norge av tåteflasker laget av BPA-polykarbonat, opplyst til Mattilsynet at de har opphørt med salget av disse tåteflaskene etter NRK-programmet ”Forbrukerinspektørene” 23.09.2009”, melder
.
I høst kom nyheten om det er også er funnet giftstoffer i kvitteringer fra
Unngå plast
Håkon LindahI råder folk som vil være på den sikre siden drikke vann fra glass, eller velge flasker av andre plasttyper som polyetylen eller polypropylen.
Synnøve Castillano ved Norsk Resirk opplyser at alle norske plastflasker inneholder PET. Eneste unntaket er plastflasker fra Bramhult.
-Vi har et godt resirkuleringssystem for våre flasker. Noen blir sendt til vask og gjenbruk, mens andre blir klemt og brukt til nye produkter. Bramhult sine flasker blir i dag ikke resirkulert, legger hun til.
Ønsker du å være på den sikre siden kan du:
• Bruke glass og tappe vann direkte fra kranen
• Bruke glassflaske
Les også: