Hodepine kan skyldes for mye smertestillende

Tar du ofte smertestillende fordi du har vondt i hodet? Det kan være medisinen som gir deg hodepine.

Paracet

En pille mot hodepine kan gjøre vondt verre dersom du tar det ofte.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Salget av smertestillende legemidler har økt kraftig de siste årene. I 2015 kjøpte nordmenn til sammen 124 millioner døgndoser med smertestillende- og betennelsesdempende tabletter.

Det mange ikke vet er at hyppig bruk av ibuprofen- og paracetamolpreparater kan føre til mer vondt i hodet, forteller nevrolog Mette Bergum.

Mette Bergum

Overlege Mette Bergum ved nevrologisk avdeling på Drammen sykehus.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Mange blir henvist til sykehus med det som viser seg å være hodepine forårsaket av smertestillende, sier Bergum.

Medisinutløst hodepine

Dersom du bruker smertestillende mer enn 15 dager i måneden over en periode på tre måneder, kan du få medisinutløst hodepine.

– Overforbruk er nok mer vanlig enn mange tenker over. Folk vet ikke at du ikke bør ta smertestillende mer enn 10-15 dager i måneden, sier Bergum.

Dersom den opprinnelige hodepinen var spenningshodepine, vil oftest medisinutløst hodepine gi smerter som kjennes som et stramt bånd over panne, tinninger, og ofte også bakhodet, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Kan føre til sykehusinnleggelse

Når det viser seg at hodepinen skyldes overforbruk av smertestillende, blir pasienten rådet til å kutte ut smertestillende i en periode.

– Mange synes det er vanskelig. Det hender at vi må legge inn pasienten på en såkalt «drug holiday» i 3-4 dager. Da tar vi bort alt av smertestillende. Noen ganger gir vi andre typer smertestillende, eller beroligende medisiner, fordi pasienten har vondt, sier Bergum.

Det siste gjelder spesielt migrenepasienter som har tatt for mye medisin, men det kan også skje med reseptfrie legemidler, ifølge nevrologen.

Gir forebyggende behandling

Nylig viste en undersøkelse at rundt 100.000 dansker lider av hodepine utløst av medisiner.

Lars Stovner

Lars Stovner er professor i nevrologi.

Foto: Rune Karlsen / NRK

– I Norge har vi tall som tilsier at rundt 1 prosent av befolkningen kan ha en hodepine som skyldes et overforbruk av anfallsmedisiner eller smertestillende, sier Lars Jacob Stovner, professor i nevrologi.

Stovner leder Nasjonalt kompetansetjeneste for hodepine. Ifølge professoren er det vanskelig for mange å slutte brått med medisiner, og det kan da være nyttig at man samtidig begynner med forebyggende behandling.

– Da bruker vi medisiner som ikke gir den type hodepine. Det kan for eksempel være blodtrykksmedisiner, epilepsimedisiner eller antidepressive legemidler som man tror har en gunstig effekt på nerveceller i hjernen hos dem som har mye hodepine.

– Vi øker kunnskapsnivået

Astrid Bratvedt Weifa

Astrid Bratvedt i Weifa.

Foto: Privat

Weifa, som produserer både Ibux og Paracet, sier de jobber med å øke kunnskapsnivået om riktig bruk av legemidler. De reseptfrie smertestillende legemidlene er kun beregnet for korttidsbehandling, ifølge produsenten.

– Det står i pakningsvedlegget at det ved langtidsbruk kan oppstå hodepine av behandlingen, eller at hodepinen kan forverres, sier Astrid Bratvedt i Weifa.

Produsenten oppfordrer også apotekansatte til å informere kundene om hvordan smertestillende skal brukes.

Paracet

Nordmenn tar stadig mer smertestillende, og det er blant de unge at økningen er størst, viser undersøkelser utført av Apotekforeningen.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.