Hopp til innhold

NTNU-forskere vil gjøre hodepineforskning enklere

Migrene alene kan være den syvende vanligste årsaken til funksjonshemming. Hodepine er et stort folkehelseproblem, sier norsk forsker.

hodepine

De nye standardiserte forskningsmetodene skal sette mer fokus på hodepine.

Foto: Colourbox

Det er tall fra WHO-rapporten Global Burden of Disease som viser den dystre migrenestatistikken. Forsker Lars Jacob Stovner som er leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine ved St. Olavs hospital og NTNU i Trondheim, er en av forskerne som skal få inn helt nye, unike verdenstall.

Saken ble først omtalt i Gemini.

Skreddersyr spørreskjemaer for verdensmarkedet

Sammen med den britiske forskeren dr. Timothy J. Steiner ved Imperial College i London, som nå har et professorat ved NTNU, skal Stovner utvikle en standardisert fremgangsmåte leger verden over skal bruke i sin kartlegging.

Lars Jacob Stovner

Lars Jacob Stovner ønsker økt fokus på hodepine.

Foto: Rune Karlsen / NRK

– Det er foretatt mange studier verden over, men det er vanskelig å få ut eksakte resultater. Standardiserer vi spørreskjemaene vil vi få bedre svar, sier Stovner til NRK.

For i dag er det vanskelig å se tendenser og retninger i forskningsmaterialet fordi innsamlingsmetodene og måten spørsmålene er stillet på varierer i stor grad.

De fleste som jobber med ulike sykdommer prøver å bedre sine metoder for å få bedre svar.

– Vi har laget en metodikk som vi har publisert gjennom samarbeid med folk i mange land og verdensdeler, forklarer Stovner.

Et folkehelseproblem

Det finnes nesten 200 forskjellige former for hodepine, men det er rundt 4 typer som virker inn på folkehelsa. Migrene, spenningshodepine, hodepine som følge av medikamentoverforbruk og klasehodepine.

– Klasehodepinen er veldig intens og sitter ofte bak øyet. Den varer ofte bare i en time, men den er så intens at den gjør folk desperate. Denne formen for hodepine kalles også selvmordshodepine, sier Stovner.

– Kan man knekke hodepinekoden?

– Jeg mener mennesker alltid vil ha hodepine, men vi kan sørge for at det blir minst mulig av det. I dag er det ikke alle som får tilbud om hjelp rundt om i verden, sier Stovner.

Les også: Botox kan kurere selvmordshodepine

– Hvor stort problem er dette på verdensbasis?

– Tar du de sykdommene som fører til mest invaliditet så er hopdepine den syvende mest invalidiserende, sier Stovner.

Store forskjeller

I Norge og andre vestlige land har man stor respekt for hodepine, men i flere U-land er det lite fokus på hodepine, og sykdommen er også lite godtatt.

– Ingen snakker om hodepine, men når du begynner å gjøre undersøkelser er det masse av det likevel, sier Stovner.

Hans ønske med de nye standardiserte forskningsmetodene er at det skal settes mer fokus på hodepine.

– Målet er å bidra til en global sykdomsanalyse som igjen er bestemmende for hvilke sykdommer alle verdens land setter på sine prioriteringslister, sier Stovner.