Hopp til innhold

Hjemmetester kan gi feil svar

Svenske leger er bekymret for testenes resultater.

Hjemmetest av glutenallergi

De svenske legene er særlig skeptiske til hjemmetesten av glutenallergi. Ikke fordi resultatet viser feil, men fordi de kan tas på feil måte.

Foto: Skjermdump / Booths apotek/coeliakitest.dk

Graviditets- og eggløsningstester har vært i salg lenge.

Nylig startet apoteket også med tester av allergier og klamydia som du selv kan ta.

Nå advarer svenske leger om testresultatene.

Glutendiagnoser krever andre prøver

Positiv graviditetstest

Den vanligste hjemmetesten i Norge er graviditetstesten.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

En blodprøve gir svar på om du har glutenallergi. En annen test forteller deg om du har urinveisinfeksjon. Enkelte av testene viser svaret etter få minutter, andre må sendes inn til analyse.

Graviditetstester reklamerer med å være 99 prosent sikre, og som oftest er de det. Men de svenske legene er særlig bekymret for testen som forteller om du har glutenallergi.

– En blodprøve holder ikke for å se om du er glutenintolerant eller ikke. Når blodprøven vi bruker på sykehuset viser en forhøyet verdi anbefaler jeg en vevsprøve fra tynntarmen. Men selv ikke da er det mulig å stille rett diagnose, sier Jonas F. Ludvigsson, lege og forsker ved Örebro universitetssykehus og Karolinska institutt til DN.se.

Kan bestilles

Jeanette Stigsson

På Vitusapotek selger vi graviditetstester, eggløsningstester og test for urinveisinfeksjon. I tillegg kan vi på bestilling skaffe glutenintoleransetest og narkotikatest, sier farmasøyt Jeanette Stigsson.

Foto: Vitus
Jostein Soldal

Ingen av apotekkjedene markedsfører selvtester for glutenallergi, sier Jostein Soldal fra Apotekforeningen.

Foto: F / Apotekforeningen

Glutenintoleransetest er ikke hyllevare på Vitusapotek, men det kan skaffes på bestilling.

– Det er veldig viktig at forbrukeren forstår at det er legen som skal tolke prøvesvar og stille diagnose. Både et falskt positivt og et falskt negativt prøvesvar kan få følger for forbruker ved at for eksempel nødvendig behandling uteblir, sier Jeanette Stigsson farmasøyt hos Vitusapotek til NRK.no.

Når de vurderer å bestille en hjemmetest er det viktig å ta i betraktning hvilken konsekvens prøvesvaret får hos den enkelte.

– Dersom prøvesvaret medfører at helsepersonell straks bør gjøre tiltak med hensyn til oppfølging, mener vi at testen bør gjøres hos lege, understreker hun.

Selv om hjemmetestene rent teknisk er like sikre som de som brukes hos legen, påvirkes et testresultat av hvordan testen utføres.

– Det er derfor også viktig å vurdere om testene er enkle å utføre slik at risiko for feil gjennomføring hjemme er så liten som mulig, legger hun til.

– Ingen av apotekkjedene i Norge markedsfører disse selvtestene, eller fører dem i sitt vanlige sortiment. De kan imidlertid skaffe dem til kunder som etterspør testen, sier Jostein Soldalm kommunikasjonssjef i Apotekforeningen til NRK.no.

Ingen total oversikt

– Selvtestene som det refereres til er definert som medisinsk utstyr, og de skal oppfylle de krav som regelverket stiller. Medisinsk utstyr som tilfredsstiller kravene i regelverket kan fritt markedsføres i hele EØS-området, sier Marit Endresen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet til NRK.no.

Hun legger til at det finnes ingen total oversikt over medisinsk utstyr som er på det norske markedet, og vi kan ikke uten nærmere undersøkelser svare på om selvtester for glutenallergi markedsføres av apotek i Norge.

– Helsedirektoratet er tilsynsmyndighet for medisinsk utstyr i Norge, og vi fører tilsyn både med norske produsenter av medisinsk utstyr og med produkter på det norske markedet. Tilsynsaktiviteter er til enhver tid basert på risikovurderinger.

Selv om ikke alle de svenske testene er til salgs i norske apoteker, er det veldig mange nordmenn som tar turen innom et svensk apotek når de har kjørt over grensa på «harrytur»

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)