NRK Meny
Normal

Et mylder av hjemmetester

Folk får alvorlige diagnoser over internett. Men hvordan vet man om testen er sikker?

Internett

Kreft-, hiv-- og hepatittester er tilgjengelige på nettet. Du kan kjøpe blodtrykkstester, klamydiatester, fruktbarhetstester og allergitester. Hvis man leter, kan man teste seg for de fleste sykdommer hjemmefra.

Ofte får man svarene fra testene over internett, hjemme i sin egen stue.

Professor i allmennmedisin Per Hjortdahl mener det kan bli vanskelig for folk å takle resultatene av slike tester alene.

- Svarene man får er ofte bare delvis sanne. Hvis folk skal teste seg hjemme, bør de ha kontakt med fastlegen, sier Hjortdahl.

Tester kreftrisiko

Det norske firmaet Bioindex tilbyr blant annet en test for kreftrisiko. Testen skal ifølge firmaet angi hvorvidt man lever på en slik måte at man har risiko for å utvikle kreft i fremtiden.

- Vi mener dette er en viktig test. Hvis staten vil bruke testen i helsevesenet, er det kjempeflott, sier leder Thomas Gundersen.

Per Hjortdahl er skeptisk til krefttesten.

- At man skal teste risiko for kreft, er noe vås. Man burde la være å ta slike tester hvis man ikke er genuint bekymret for noe, sier han.

- Å få beskjed om at du har risiko for å få kreft, kan for mange være like alvorlig som å få beskjed om at du har kreft, sier rådgiver hos Kreftlinjen Marie Storjord.

Er testene trygge?

Hvis du skal ta en medisinsk test, bør du se etter CE-merket. Det viser at produsenten mener de har forholdt seg til EU-regelverket.

CE-merket betyr ikke nødvendigvis at testen er sikker. Ansvaret for din sikkerhet ligger hos testprodusenten.

Hvis testen er medisinsk og ikke er CE-merket, er den ulovlig å innføre til Norge.

Helsedirektoratet anbefaler at man alltid får kvalifisert personale til å tolke resultatene av hjemmetester.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.