Hopp til innhold

Halvparten får bivirkninger av tannbleking

Pasienter opplever ising og ubehag under og etter tannbleking. Flere får også mer alvorlige bivirkninger, som etseskader på slimhinner i hals og mage. Det viser en ny nordisk undersøkelse.

Tannbleking

Kathe Bergstrøm bleker tennene for første gang.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Jeg vil bleke tennene fordi jeg synes det er fint med et hvitt smil, forteller Kathe Bergstrøm til NRK Forbrukerinspektørene. Hun har bestemt seg for å bleke tennene for første gang.

Og Kathe er ikke alene – mange nordmenn blir fristet til å få det ekstra skinnende smilet nå som sommeren og brunfargen er like rundt hjørnet. Men det er lurt å sjekke en ekstra gang før du bestemmer deg.

Bivirkninger

En ny nordisk undersøkelse viser nemlig at halvparten av de undersøkte i et forskningsprosjekt rapporterte om bivirkninger etter tannbleking.

De fleste opplevde ising og ubehag under og etter behandlingen, men det var også mer alvorlige bivirkninger som etseskader på tannkjøttet og på slimhinner i hals og mage.

Mange metoder

250 personer deltok i studien og alle var under oppsyn av tannlege. Halvparten av pasientene ble bleket på klinikken, mens den andre halvparten fikk med seg det tannlegetilpassede blekeutstyret hjem.

Professor Jon E. Dahl

Mange fikk bivirkninger, sier professor Jon E. Dahl.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

- Med tanke på at alle pasientene i studien var under kontroll av helsepersonell, synes jeg dette er et overraskende høyt tall, sier professor i odontologi, Jon E.Dahl, til NRK Forbrukerinspektørene.

Han var ansvarlig for den norske delen av undersøkelsen, og har forsket på tannbleking i en årrekke.

For i tillegg til de godkjente metodene, finnes det også flere aktører på internett som selger blekemiddel til norske forbrukere.

Disse selskapene er ikke inkludert i studien, men Dahl antar at tallet vil være enda høyere hos disse brukerne fordi det sterke virkestoffet lett vil lekke ut i munnen og dermed skape irritasjon og smerte hos pasienten.

70 ganger for sterkt


- Jeg ville aldri brukt dette blekemiddelet på mine tenner, sier Dahl om midlene som selges på internett fra selskapene Dentway og Dentaworks.

Professoren sier at disse selskapene selger tannblekemidler som er altfor sterke, og dermed kan skape store smerter for den som bruker det.

Den lovbestemte grensen for virkestoffet hydrogenperoxid er på 0,1 prosent for aktører som ikke bruker autorisert helsepersonell.

Mengden hydrogenperoxid i de to mest aktive markedsførerne av blekemiddel er 70 ganger sterkere enn det. De inneholder 7-8 prosent hydrogenperoxid.

Vanskelig å kontrollere

Ulovlig salg på internett, slår seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet fast.

Atle Wold, seksjonssjef i Mattilsynet.

Foto: Kaja Frøysa / NRK

- Vi ser alvorlig på at internettleverandører selger ulovlig blekemiddel til nordmenn. Det sier seksjonssjef i Mattilsynet, Atle Wold.

Både Dentway og Dentworks holder til i Sverige, og NRK Forbrukerinspektørene har i flere uker forsøkt å få et svar fra de to selskapene på spørsmålet om hvorfor de selger de ulovlige tannblekemidlene.

Vi har ikke lykkes å få svar fra Dentaworks. Men i en epost skriver Dentways svenske direktør, Gabriel Karlberg:

"Atle Wold i Mattilsynet har i en samtale med oss bekreftet at de norske lovene kun gjelder for det norske markedet, og at norsk lov altså ikke gjelder for vårt selskap."

Karlberg vil ikke svare på spørsmålet om de vil slutte å selge tannblekingsmiddel med altfor høy konsentrasjon på det norske markedet.

- Når det gjelder selskaper som har sete i utlandet som disse to aktørene, er det lite vi kan gjøre bortsett fra stikkprøver i grensekontrollen. Så vi oppfordrer forbrukerne til å ikke kjøpe blekemiddel på nett, understreker Atle Wold.

Mer om tannbleking og tannleger kan du se på Forbrukerinspektørene på NRK1 onsdag 23.mars kl. 19.45.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)