Hopp til innhold

Hvitere tannhelse

Er det mulig å få høyere sosial status på en halvtime? Et pent smil får stadig større verdi i samfunnet.

Tannpuss
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Hør: Hvitere tannhelse

Undersøkelser viser at norske tenner trolig er blant de friskeste i verden. Pussig nok får dette oss til å bruke enda mer penger på nettopp tenner. Bleking, retting og kosmetiske behandlinger er årsaken.

Pent smil gir status

Celina Midelfart

Hadde Celina hatt like høy status med gule tenner?

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

- Et pent smil gir deg høyere sosial status, forteller professor ved odontologisk insititutt i Bergen, Anne Nordrehaug Åstrøm.

Hun viser til undersøkelser der det kommer frem at tennene er noe av det første man ser på i et ansikt for å bedømme estetikken i det. Tennene er direkte med på å bestemme førsteintrykket.

Redd for dårlig ånde

Aqua-Lene

Aqua-Lene har pusset godt.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Unge jenter er særlig opptatt av å ha et hvitt og pent smil. Faktisk er hovedgrunnen til at de fleste av oss pusser tennene jakten på hvite tenner og frisk pust, ikke frykt for hull.

- Når tannhelsa er generelt så bra i Norge, er det klart at folk prioriterer og tenker mer etsetisk enn forebyggende, sier Åstrøm.

Blek på en halvtime

Den norske tannlegeforeningen har ingen tall på hvor mange kosmetiske behandlinger som blir utført hvert år, men Morten Rolstad sier at f eks bleking har blitt en vanlig type tannbehandling.

- Særlig unge kvinner mellom 20 og 40 år tar gjerne en halvtime i tannlegestolen for å få et hvitere smil.

Hør: Hvitere tannhelse

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.