NRK Meny
Normal

Hvitere tannhelse

Er det mulig å få høyere sosial status på en halvtime? Et pent smil får stadig større verdi i samfunnet.

Tannpuss
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Hør: Hvitere tannhelse

Undersøkelser viser at norske tenner trolig er blant de friskeste i verden. Pussig nok får dette oss til å bruke enda mer penger på nettopp tenner. Bleking, retting og kosmetiske behandlinger er årsaken.

Pent smil gir status

Celina Midelfart

Hadde Celina hatt like høy status med gule tenner?

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

- Et pent smil gir deg høyere sosial status, forteller professor ved odontologisk insititutt i Bergen, Anne Nordrehaug Åstrøm.

Hun viser til undersøkelser der det kommer frem at tennene er noe av det første man ser på i et ansikt for å bedømme estetikken i det. Tennene er direkte med på å bestemme førsteintrykket.

Redd for dårlig ånde

Aqua-Lene

Aqua-Lene har pusset godt.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Unge jenter er særlig opptatt av å ha et hvitt og pent smil. Faktisk er hovedgrunnen til at de fleste av oss pusser tennene jakten på hvite tenner og frisk pust, ikke frykt for hull.

- Når tannhelsa er generelt så bra i Norge, er det klart at folk prioriterer og tenker mer etsetisk enn forebyggende, sier Åstrøm.

Blek på en halvtime

Den norske tannlegeforeningen har ingen tall på hvor mange kosmetiske behandlinger som blir utført hvert år, men Morten Rolstad sier at f eks bleking har blitt en vanlig type tannbehandling.

- Særlig unge kvinner mellom 20 og 40 år tar gjerne en halvtime i tannlegestolen for å få et hvitere smil.

Hør: Hvitere tannhelse

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: