Hopp til innhold

Greit å drikke litt likevel?

Fyll helt på starten av svangerskapet påvirker ikke barnets utvikling og intelligens, ifølge en ny dansk studie. Det danske Helsedirektoratet maner likevel til avholdenhet.

Graviditet og alkohol

De testede femåringene viste ingen forskjell fra kontrollgruppen med jevnaldrende barn hvis mødre var helt avholdne under svangerskapet.

Foto: Denis Nata / Colourbox

I går ble det hittil største forskningsprosjektet om graviditet og alkoholforbruk på verdensplan offentliggjort, skriver Danmarks Radio.

Resultatet av undersøkelsen viser at mødre som har drukket mellom en og seks enheter alkohol i uken i løpet av graviditeten, får like intelligente og velutviklede barn som avholdne mødre. Heller ikke i tilfeller der mødrene har vært berusede helt på starten av svangerskapet har barna fått skade - til tross for høy promille.

– Unødvendig bekymring

Ulrik Schiøler Kesmodel, som er lektor på Aarhus Universitet og overlege på Aarhus Universitetshospital er en av dem som står bak studien. Kesmodel og hans kolleger har tatt utgangspunkt i 1628 danske femåringer, målt deres IQ, oppmerksomhet og testet deres evner til planlegge og organisere.

De testede femåringene viste ingen forskjell fra kontrollgruppen med jevnaldrende barn hvis mødre var helt avholdne under svangerskapet.

– Selv om Sunhedsstyrelsen (likner det norske Helsedirektoratet, journ. anm.) anbefaler at gravide ikke skal drikke, vet vi fra andre undersøkelser at halvparten av de gravide ikke er helt avholdne under graviditeten. Mange har vært fulle før de ble klar over at de var gravide. Nå har vi vitenskapelig belegg for å berolige disse mødrene, sier han.

– Det er viktig å få nyansert budskapet til de gravide, slik at kvinner som nyter et enkelt glass i ny og ne, eller har vært beruset tidlig i svangerskapet ikke belastes unødvendig av bekymringer for barnet, sier han til Jyllands-posten.

Endrer ikke anbefalingene

Til tross for at den danske Sundhedsstyrelsen kaller undersøkelsen stor og bra utført, vil de ikke endre sine anbefalinger til gravide.

– Dette er kun en enkelt dimensjon. De fysiske konsekvenser for barna, og risikoen for fosterdød er andre dimensjoner som alle inngår i helhetsbildet når vi løpende vurderer anbefalingene. Vårt utgangspunkt er fortsatt at alkohol er gift for fosteret, sier spesialkonsulent Kit Broholm til Jyllands-posten.

Hun viser også til en dansk undersøkelse som slår fast at to til tre enheter alkohol i uken øker risikoen for fosterdød med 50%.

– Alkohol er først og fremst et giftstoff for fosteret, og det er utgangspunktet man bør ha som gravid, sier hun til Danmarks Radio.

– Kan gi ro i magen

Heller ikke Ulrik Schiøler Kesmodel mener at Sundhedsstyrelsen bør endre rådene sine til gravide kvinner. Men han mener likevel det bør dempe de gravides bekymring rundt inntak av alkohol.

– En enkelt studie som dette kan og bør ikke føre til at man endrer på rådene. Men studien bør gi ro i magen hos alle de gravide som har kommet til å drikke alkohol mens de var gravide, sier han.

Undersøkelsen publiseres over fem artikler i Journal of Obstetrics and Gynaecology (BJOG), et internasjonalt tidsskrift om obstetrikk og gynekologi. Amerikanske Centers for Diseases Control and Prevention (CDC) har finansiert forskningsprosjektet med cirka 40 millioner kroner.

Både den danske Sundhedsstyrelsen og det norske Helsedirektoratet råder gravide til å avstå fra alkohol under svangerskapet.

Sjekk når barnet kommer med vår terminkalkulator!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)