Hopp til innhold

Frys grønnsakene!

Slik får du høstens grønnsaker til å vare vinteren gjennom.

Grønnsaker
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Nå er grønnsakene på sitt beste, enten de kommer fra butikken eller egen hage. Frys dem ned og nyt godt av dem hele året!

De fleste grønnsaker må forvelles før frysing. "Forvelling" høres kanskje ut som en omstendelig bestemorsprosess på linje med hermetisering, men i virkeligheten er det en enkel og fullt ut overkommelig metode. Rens, vask, kok og frys.

Dette er også en utmerket metode de gangene du kommer over billige eller ekstra fine grønnsaker som du ikke bruker der og da.

Derfor bør du spise kålrot

Derfor bør du spise gulrøtter

Derfor bør du spise rødbete

Slik forveller du

Bruk alltid førsteklasses råvarer. Gulrøtter med groer og gulnet broccoli er definitivt ingenting for fryseren.

  1. Rens og vask grønnsakene. Kutt i biter (se liste).
  2. Blomkål og brokkoli deles i buketter og legges 15 minutter i saltvann for å bli kvitt eventuelle smådyr.
  3. Kok opp usaltet vann. Plata på fullt.
  4. Fyll opp en balje eller (helt ren) oppvaskkum med kaldt vann og isbiter.
  5. Legg små porsjoner (1/2-1 kg) i dørslag/grønnsakkurv og sett dem oppi det kokende vannet. Vannet må dekke grønnsakene.
  6. Regn koketiden fra vannet koker opp igjen. Bruk varselur, det er viktig at grønnsakene ikke koker for lenge.
  7. Sett dørslaget over i isvannet, slik at grønnsakene blir fort nedkjølt. Nedkjølingstiden er like lang som koketiden.
  8. La grønnsakene renne godt av på rist eller papirhåndkle.
  9. Pakk og frys straks.

Grønnsakenes forvellingstid

Paprika
Foto: Rafal Strzechowski / 6PA/MAXPPP

Asparges: Hvit asparges forvelles i 3 min. Grønn asparges skal ikke fryses.

Blomkål: Buketter forvelles i 3 min.

Brokkoli: Buketter forvelles i 3 min.

Bønner: Strengles grundig. Forvelles i 2 min.

Dill: Forvelles ikke. Frys som den er, evt. klippet opp.

Fennikel: Skrelles og deles i 4. Forvelles i 3-5 min. Holder 6 mnd.

Gressløk: Som dill.

Gulrøtter
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Gulrot: Skrelles og skjæres i skiver. Forvelles 2-3 minutter.

Kruspersille: Som dill.

Kålrot: Små kan fryses hele, større deles i biter. Forvelles i 2-3 minutter. Holdbarhet: Opptil 8 måneder.

Løk: Kan fryses ned i stekt eller kokt tilstand. Må pakkes godt inn pga. lukt.

Mais: Blader og tråder fjernes. Selvplukket mais fryses som den er. Mais fra butikken må forvelles i 10 minutter.

Mais
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Paprika: Skjæres i tynne ringer eller biter og fryses uten forvelling.

Persillerot: Som sellerirot.

Purre: Kan skjæres i tynne ringer og trenger da ikke forvelling. Kubber på ca. 8-10 cm må forvelles i 2-3 min. Vær ekstra påpasselig med emballasjen - purrelukten sprer seg raskt i fryseren.

Rosenkål: Forvelles i 3-4 min.

Rødbeter: Kokes hele i 10-20 minutter. Deles i biter og fryses i bokser. Holder 6 mnd.

Grønnsaker
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Sellerirot: Fryses i terninger eller staver etter forvelling i 2-3 min.

Sopp: Renset og børstet sopp legges i tørr gryte ved svak varme til noe av kraften siver ut. Gis et godt oppkok, avkjøles, fryses i kraften i passe porsjoner. Kort holdbarhet, 3-4 måneder.

Spinat: Forvelles i 1-2 min. Hakkes opp og pakkes.

Sukkererter: Strengles. Store sukkererter deles. Forvelles i 1-2 min.

Tomater: Renses og skylles. Fryses hele. Kan brukes i gryteretter.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)