Nå er grønnsakene på sitt beste, enten de kommer fra butikken eller egen hage. Frys dem ned og nyt godt av dem hele året!
De fleste grønnsaker må forvelles før frysing. "Forvelling" høres kanskje ut som en omstendelig bestemorsprosess på linje med hermetisering, men i virkeligheten er det en enkel og fullt ut overkommelig metode. Rens, vask, kok og frys.
Dette er også en utmerket metode de gangene du kommer over billige eller ekstra fine grønnsaker som du ikke bruker der og da.
Slik forveller du
Bruk alltid førsteklasses råvarer. Gulrøtter med groer og gulnet broccoli er definitivt ingenting for fryseren.
- Rens og vask grønnsakene. Kutt i biter (se liste).
- Blomkål og brokkoli deles i buketter og legges 15 minutter i saltvann for å bli kvitt eventuelle smådyr.
- Kok opp usaltet vann. Plata på fullt.
- Fyll opp en balje eller (helt ren) oppvaskkum med kaldt vann og isbiter.
- Legg små porsjoner (1/2-1 kg) i dørslag/grønnsakkurv og sett dem oppi det kokende vannet. Vannet må dekke grønnsakene.
- Regn koketiden fra vannet koker opp igjen. Bruk varselur, det er viktig at grønnsakene ikke koker for lenge.
- Sett dørslaget over i isvannet, slik at grønnsakene blir fort nedkjølt. Nedkjølingstiden er like lang som koketiden.
- La grønnsakene renne godt av på rist eller papirhåndkle.
- Pakk og frys straks.
Grønnsakenes forvellingstid
Asparges: Hvit asparges forvelles i 3 min. Grønn asparges skal ikke fryses.
Blomkål: Buketter forvelles i 3 min.
Brokkoli: Buketter forvelles i 3 min.
Bønner: Strengles grundig. Forvelles i 2 min.
Dill: Forvelles ikke. Frys som den er, evt. klippet opp.
Fennikel: Skrelles og deles i 4. Forvelles i 3-5 min. Holder 6 mnd.
Gressløk: Som dill.
Gulrot: Skrelles og skjæres i skiver. Forvelles 2-3 minutter.
Kruspersille: Som dill.
Kålrot: Små kan fryses hele, større deles i biter. Forvelles i 2-3 minutter. Holdbarhet: Opptil 8 måneder.
Løk: Kan fryses ned i stekt eller kokt tilstand. Må pakkes godt inn pga. lukt.
Mais: Blader og tråder fjernes. Selvplukket mais fryses som den er. Mais fra butikken må forvelles i 10 minutter.
Paprika: Skjæres i tynne ringer eller biter og fryses uten forvelling.
Persillerot: Som sellerirot.
Purre: Kan skjæres i tynne ringer og trenger da ikke forvelling. Kubber på ca. 8-10 cm må forvelles i 2-3 min. Vær ekstra påpasselig med emballasjen - purrelukten sprer seg raskt i fryseren.
Rosenkål: Forvelles i 3-4 min.
Rødbeter: Kokes hele i 10-20 minutter. Deles i biter og fryses i bokser. Holder 6 mnd.
Sellerirot: Fryses i terninger eller staver etter forvelling i 2-3 min.
Sopp: Renset og børstet sopp legges i tørr gryte ved svak varme til noe av kraften siver ut. Gis et godt oppkok, avkjøles, fryses i kraften i passe porsjoner. Kort holdbarhet, 3-4 måneder.
Spinat: Forvelles i 1-2 min. Hakkes opp og pakkes.
Sukkererter: Strengles. Store sukkererter deles. Forvelles i 1-2 min.
Tomater: Renses og skylles. Fryses hele. Kan brukes i gryteretter.