Spørsmål
Hei. Kan man spise all slags frukt når man har diabetes 2, eller er det noe man bør ligge unna?
Fedon svarer
Hei. Noen frukttyper inneholder enten mye stivelse (for eksempel moden banan) eller mye sukker (glukose, fruktose, sukrose). Den beste måten å finne ut hvordan ulike typer frukt påvirker blodsukkeret er ved å se på deres «glykemiske belastning», forkortet GB.
Her er en liste over GB per 100 gram av ulik frukt. Jo lavere GB-tallet er, desto mindre blodsukkerstigning får man. Til sammenligning gir 100 gram glukose GB 100, fruktose 19, vanlig sukker (sukrose) 68, loff 70, pasta 9-13 og potet 10-17.
Dadler, tørkede 69
Rosiner 47
Fikener, tørkede 26
Epler, tørkede 16
Svisker 16
Aprikoser, tørkede 14
Banan 10
Aprikoser, hermetisk, i sukkerlake 10
Papaya 8
Fersken, hermetisk, i sukkerlake 8
Fruktcocktail 7
Mango 7
Druer 7
Tranebærjuice 6
Ananas 6
Kiwi 5
Appelsinjuice 5
Eplejuice 5
Epler 5
Eplejuice 5
Aprikoser 4
Pærer, hermetisk, uten sukker 4
Plommer 4
Appelsiner 4
Fersken 4
Grapefruktjuice 4
Vannmelon 4
Fersken, hermetisk 3
Pærer 3
Grapefrukt 2
Kirsebær 2
Tomatjuice 1
Jordbær 1
Hilsen
Fedon Lindberg
Spesialist i indremedsin