NRK Meny
Normal

Fregner? Ikke ta solarium!

Har du lys hud, føflekker eller fregner, bør du ikke ta solarium. – Norge er i verdenstoppen for føflekkreft, sier Kreftforeningen.

fregner, rødt hår

Har du såkalt hudtype 1, bør du holde deg unna kunstige solstråler. Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox

Ronny Rath Pedersen, formann i Norsk Solarieforening

- Hudtype 1 frarådes å ta solarium, sier Ronny Rath Pedersen i Solarieforeningen.

Foto: Privat
Mona Stensrud, Kreftforeningen

- Soling i solarium øker risikoen for hudkreft, sier Mona Stensrud i Kreftforeningen.

Foto: Kreftforeningen

Vinterblekheten kan lett friste en stakkars nordmann til å ta litt solarium. Men er du for lys, bør du holde deg unna de kunstige strålene.

–Hudtype 1, det vil si de som har lys hud, føflekker og fregner, frarådes å ta solarium, sier leder i Norsk solarieforening, Ronny Rath Pedersen, til NRK.no.

Har du naturlig rød hårfarge, eller har opplevd mange solforbrenninger som barn, bør du også være forsiktig. Det samme gjelder deg som har hatt hudkreft eller har hudkreft i familien.

Størst risiko i ung alder

– Soling i solarium øker risikoen for hudkreft, og risikoen er størst når man starter i ung alder og tar solarium ofte, sier Mona Stensrud, spesialrådgiver i Kreftforeningen, til NRK.no.

I fjor ble det derfor forbudt å tilby solarium til kunder under 18 år. Og fra 1.januar neste år er det ikke opp til bare deg selv lenger å vurdere din egen hudtype før du tar solarium.

Da kan betjeningen fraråde deg å sole deg hvis du er for lys. Nye regler krever nemlig kompetente ansatte som har tatt eksamen, i alle landets solstudioer.

Solarium

Farlige stråler for mange.

Foto: Maria Elsness / NRK

I verdenstoppen for føflekkreft

– Norge er i verdenstoppen når det gjelder føflekkreft. Etter solrike land som Australia og New Zealand, kommer Sveits, Danmark og Norge, opplyser Stensrud.

I 2010 ble det registrert 1518 nye tilfeller av føflekkreft, som er den alvorligste hudkreftformen. I tillegg er det opp mot 20.000 tilfeller av annen hudkreft, som er mindre alvorlig - men som kan være plagsom og kreve mye behandling.

– Hovedårsaken til økningen av hudkreft, er at vi har endret solvanene våre. Vi har mer ferie og fritid, og det er stadig mer vanlig at nordmenn i alle aldre reiser til steder med sterk sol. Også antallet som bruker solarium har økt, sier Mona Stensrud.

– Nyt sola, men unngå å bli solbrent

Plakat solstudio

Plakat på solstudio som opplyser om hvem som ikke bør ta solarium.

Foto: Maria Elsness / NRK

Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler fra sol og solarium. Det viktigste du kan gjøre for å forebygge føflekkreft, er å ha gode solvaner og unngå bruk av solarium, skriver Kreftforeningen på sine sider.

Og litt slurv med solkremen på en liten ferietur, bør du faktisk unngå.

– Både det å bli solbrent og intens soling i korte perioder, for eksempel helgetur på hytta eller på en sydentur, øker risikoen for hudkreft. Men husk at sola også gjør godt, og som med så mye annet handler det om å nyte den med måte, forteller Stensrud videre.

– Se etter føflekker som vokser eller klør

Men når bør man reagere på en føflekk?

– En god huskeregel er å se etter «den stygge andungen» - en føflekk som ikke ligner de andre du har. Det kan være en føflekk som vokser eller endrer form, som endrer farge, spesielt til svart, som klør eller blør, eller som danner et sår som ikke vil gro, opplyser Mona Stensrud.

Hvis du merker slike forandringer i føflekker, er det viktig å gå tidlig til legen.

Og husk at solbeskyttelse og solvett er viktig hele livet. De siste årene har det spesielt vært en økning av all type hudkreft blant de over 60 år.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.