Fredag er den store tilbudsdagen

I morgen er det Black Friday, og mange butikker lokker med tilbud. Men – det er noen ting du bør vite før du handler.

Black Friday

I år satser butikkene stort på å gjøre «Black Friday» til en tilbudsdag, også i Norge.

Foto: Kim Jansson / NRK

«Black Friday» er dagen da amerikanske og kanadiske butikker kaprer millioner av kunder til seg med et hav av tilbud. Over dammen brukes begrepet om handelsstandens store tilbudsdag, første fredag etter Thanksgiving. Thanksgiving feires vanligvis fjerde torsdag i november.

Trenden har nå også kommet til Norge, og i morgen, fredag 29. november, lokker flere norske varehus og nettbutikker med tilbudspriser.

Blant annet har en rekke skandinaviske nettbutikker gått sammen og etablert det de kaller en nordisk e-handelsdag, med tilbud spredt utover hele døgnet.

Det skal ikke bare handle om å spare penger

Forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe, sier prisavslag kan få oss til å gå på akkord med om produktet det gjelder møter de behovene vi egentlig har.

Christine Warloe

Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– I «Black Friday» og presangsammenheng, handler det om å være på vakt for om det vi kjøper er noe mottaker trenger eller ønsker seg, eller om vi kjøper det mest fordi man vil gjøre et kupp. Det er veldig kjedelig å åpne gaver som du føler handler mer om at giveren har spart penger, enn at dette var en gave med en tanke bak, sier Christine Warloe til NRK.no.

Resultatet blir da ofte bortkastede penger, fordi gaven ikke treffer mottakers interesser eller smak.

– Så tenk over det før du kjøper – ville du kjøpt dette som gave hvis den hadde vært til full pris? Hvis svaret er ja, så er det bare å slå til. Da har du gjort et godt kjøp, sier Warloe.

Husk at regningen kommer

– Black is beautiful, men pass på at du ikke opplever blåmandag!, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, til NRK.no.

Ingeborg Flønes, Forbrukerrådet

Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet

Med det mener hun at om du skulle finne varer til fristende priser, må du vite at økonomien tåler kjøpene.

– Det er alltid et salg på gang, og det er bra for oss forbrukere og viser at markedet fungerer. Men ikke gå i svart; tenk deg om du virkelig trenger varene, og hvis du kjøper på kreditt så må du passe på at du har pengene klare når regningen kommer, sier Flønes.

LES OGSÅ: Kjøper tre, betaler for to, trenger én

Det er lov å angre

Omfanget av varer på tilbud er selvfølgelig mye større i USA enn i Norge, og heldigvis finnes mange av de gode prisene på nett. Forbrukerrådet minner om den mye omtalte 200-kronersgrensen på varer kjøpt fra utlandet.

Kjøper du fra USA, kan det også hende at du må betale toll for varer som er tollfrie innen EU. For eksempel er klær fra amerikanske nettsider tollbelagt hvis verdien er over 200 kroner (sjekk Tollvesenets importkalkulator).

Europeiske nettbutikker har også salg i disse tider, og selv om rettighetene ikke alltid er like gode som når du handler fra norske nettbutikker, har du fortsatt en del forbrukermakt.

– Nettbutikker som befinner seg i EU har alle en minimumsfrist til å angre på sju dager, men ofte tilbyr butikkene lengre angrefrist, sier Flønes.

Hun legger til at enkelte utenlandske nettbutikker må følge norske forbrukerrettigheter.

– Kjøper du fra utlandet gjelder norske regler om butikken retter seg mot nordmenn ved at du betaler i norske kroner og siden er på norsk. Hvis ikke gjelder landets egne regler, sier Flønes.

Har ikke mye å si for julehandelen

Thomas Angell

Thomas Angell, direktør i Virke Handel

Foto: Pressefoto

I USA omtales «Black Friday» som starten på julehandelen. Ifølge handelsorganisasjonen Virke har juleshoppingen startet for lenge siden her til lands.

– Før var det en etablert sannhet at den store julehandelen startet siste uke før jul. Det vi ser nå er at den brer seg mer, at folk begynner å handle tidligere til jul, gjerne fra oktober, sier direktør Thomas Angell i Virke Handel, og legger til:

– Det betyr at handelsstanden ikke har fullt så stor økning i desember som tidligere.

Virke regner ikke med spesielt stor vekst i julehandelen i år, og begrunner de forsiktige anslagene med økende arbeidsledighet og større vilje til å spare penger.

Heller ikke større interesse for «Black Friday» vil være med på å lokke flere nordmenn til å bruke mye mer penger.

– En enkeltdag som dette klarer nok ikke å hevde seg som anledning i julehandelen, siden julehandelen nå sprer seg over lengre tid, sier Angell i Virke.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)